Закарпатські мажоритарники у червні переймалися питаннями бюджетів

Опубліковано:

Бюджетні гроші – основна тема, якою цікавилися четверо закарпатських депутатів-мажоритарників у червні. Нардепи Роберт Горват та Іван Балога переймалися темою розподілу грошей від податків, а саме – лобіювали, щоб податки на певні види діяльності йшли до місцевих бюджетів, а не до загальнодержавної казни. Нардеп Василь Петьовка звернувся до правоохоронців щодо можливих порушень із використанням бюджетних коштів під час зведення містечка у селі Теребля. Депутат Віктор Балога запропонував, аби із держбюджету виділили додаткові гроші на забезпечення більшої кількості військовослужбовців. Двоє закарпатських нардепів – Михайло Ланьо та Павло Балога – у червні не реєстрували законопроектів та не подавали запитів.

Роберт Горват (округ №68, центр – Ужгород, фракція "БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА") червні не подавав депутатських запитів. Натомість нардеп став співініціатором проекту Закону щодо змін до Бюджетного кодексу України. Нардеп із колегами пропонують щоб 50 відсотків рентної плати за спеціальне використання води йшло не в державний та обласні бюджети (як це є зараз), а безпосередньо потрапляли до місцевих бюджетів громад. Відтак, констатують ініціатори законопроекту, у разі прийняття змін до Бюджетного кодексу місцеві громади матимуть більше грошей для реалізації своїх програм соціально-економічного розвитку.

Інший законопроект, співініціатором якого є Роберт Горват, стосується регулювання ринку природного газу. Мова йде, по суті, про технічні правки, а саме – узгоджень норм до різних законів у зв'язку із дією Закону "Про ринок природного газу".  

Віктор Балога (округ №69, центр – Мукачево, позафракційний) протягом червня також не подавав депутатських запитів, але виступив ініціатором змін до Бюджету України – щодо виплат військовослужбовцям. У пояснювальній записці нардеп зазначає, що теперішній фонд грошового забезпечення Міноборони – 25 711,4 млн грн. – не дозволяє протягом року виплачувати гроші військовим згідно з встановленими нормами. А все тому, йдеться у пояснювальній записці, бо чисельність військовослужбовців за прогнозом буде більшою  на 6,6 тисяч осіб від норми, що встановлена Законом України "Про чисельність Збройних Сил України" – не 200,6 тисяч людей, а 207,2 тисячі. Відтак проектом пропонується додатково виділити з державного бюджету 4 425,9 млн. грн.

Василь Петьовка (округ №72, центр – Тячів, позафракційний, група "Воля народу") у червні подав запит до Генеральної прокуратури України – щодо розкрадання бюджетних грошей при будівництві містечка для відселення мешканців смт. Солотвино. Нардеп наголошує на численних фінансових зловживаннях та констатує, що об'єкт на території села Теребля досі не зданий в експлуатацію (роботи почалися у 2011 році). За підрахунками Василя Петьовки, на об'єкті через підвищення вартості робіт привласнено більше 30 мільйонів гривень. Нардеп наголошує, що правоохоронні органи із приводу вказаних фактів уже розпочинали досудове розслідування, однак про результати нічого не відомо. Нардеп просить генпрокурора, аби справою щодо будівництва містечка зайнялися в Національному антикорупційному бюро.

Іван Балога (округ №73, центр – Виноградів, позафракційний) у червні подав депутатський запит до прем'єр-міністра України, у якому висловлює невдоволення з приводу ситуації із податком від добування корисних копалин місцевого значення, а саме – сировини для бутового каменю. Нардеп пояснює, що раніше цей податок йшов до місцевого бюджету. Як приклад називає село Веряця Виноградівського району, яке отримувало від видобутку каменю щорічно близько півтора мільйонів гривень. Однак у 2014 році парламент прийняв закон, внаслідок якого видобувачі бутового каменю платять податок, однак ці гроші вже зараховуються до загальнодержавного бюджету. Іван Балога у запиті просить керівника уряду внести зміни до Постанови Кабміну, а саме – включити "Сировину для бутового каменю" до переліку корисних копалин місцевого значення. Відтак гроші із податку на видобування бутового каменю знову потраплятимуть безпосередньо до місцевих бюджетів і зокрема – до бюджету закарпатського села Веряця.

Депутати Михайло Ланьо (округ №70, центр – Свалява, позафракційний, член групи "Партія Відродження"), Павло Балога(округ №71, центр – Хуст, позафракційний) протягом червня не подавали запитів та не виступали співініціаторами законопроектів.

Детальніше – як працюють конкретні парламентарі, дивіться на платформі rada.oporaua.org  

За коментарями звертайтеся:

Святослав Бабіля, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області

тел. +38 050 100 24 69 , email – [email protected]

Про Захід