Профспілки Закарпаття протестують (ФОТО)

Опубліковано:

Більш ніж 50 тисяч представників профспілкових організацій і трудових колективів, простих громадян зі всіх регіонів України взяли участь у Всеукраїнській акції протесту, яка відбулася 6 липня у місті Києві. Вона включала Всеукраїнський марш протесту профспілок, пікетування та мітинги біля Кабінету Міністрів і Верховної Ради України у зв'язку з шоковим підвищенням ціни на газ і комунальних тарифів.

У акції протесту взяли участь понад 900 представників профспілок Закарпаття, очолюваних головою облпрофради Володимиром Фленьком. За словами профспілкового лідера області, це була найпотужніша акція протесту профспілок за роки Незалежності України. Разом з профспілковими активістами своїх галузей учасниками акції були голови обласних організацій галузевих профспілок: працівників освіти і науки – Тетяна Повханич, охорони здоров'я – Володимир Турок, текстильної та легкої промисловості – Магдалина Глушеня, житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення – Іван Зелінський, лісового господарства – Валерій Федурця, машино- і приладобудування – Марта Малета.

 Ця масова акція протесту профспілок відбувалась у відповідь на заклик та вимогу членів профспілок, всіх людей праці. Була вироблена єдина спільна позиція профспілок стосовно шокового підвищення цін на газ і тарифів ЖКГ для населення, визначено план дій щодо захисту працюючих громадян. При цьому профспілки наголошували: мова йде не тільки про зниження цін та тарифів, але, в першу чергу, про підвищення рівня зарплат та соціальних стандартів. Як варіант – пом'якшення цінового удару шляхом зростання доходів населення, зокрема, підвищення мінімальної зарплати, пенсії, приведення їх у відповідність до закону про прожитковий мінімум. Тобто потрібно вдвічі підвищити мінімальні соціальні стандарти, щоб не допустити зниження життєвого рівня населення. Профспілки також запропонували й інший, так званий комбінований варіант вирішення цього питання – часткове підвищення зарплати і одночасне зменшення ціни на газ. Учасники акції висловили категоричний протест проти державної політики "шокової терапії", яка проводиться за рахунок простих людей, і вимагали кардинального підвищення зарплат і пенсій. Головне гасло під яким пройшов марш протесту –  "ЄВРОПЕЙСЬКИМ ЦІНАМ – ЄВРОПЕЙСЬКУ ЗАРПЛАТУ!". 

Учасники акції протесту потужною, 50-тисячною колоною пройшли маршем до Кабінету Міністрів України, а далі – до Верховної Ради України. Під стінами Будинку Уряду та Парламенту були проведені багатотисячні мітинги. Про позицію ФПУ, її членських організацій, їх першочергові дії у зв'язку з шоковим підвищенням цін і тарифів говорили під час мітингів голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, представники всеукраїнських галузевих профспілок, регіональних профоб'єднань, народні депутати України.  

Зокрема, Григорій Осовий зазначив, що влада має вирішити проблему тарифів і підвищити заробітну плату. "Сьогодні нас покликала у похід справа тарифів, – заявив він. – Ми змусимо уряд та парламент розібратися у тарифах. Ми сьогодні передамо свої вимоги і пропозиції Прем'єр-міністрові Володимиру Гройсману, народним депутатам. Депутати не мають йти на канікули, доки вони не вирішать це питання. Ми готові блокувати Верховну Раду. Заробітна плата має бути піднята до рівня фактичного прожиткового мінімуму. Мінімальна зарплата повинна складати 3 тисячі гривень, середня – 8-10 тисяч гривень". 

Серед головних вимог профспілок:

 – від Уряду – невідкладно провести реформу оплати праці. Встановити з 1 жовтня гарантовану державою мінімальну зарплату на економічно обґрунтованому рівні прожиткового мінімуму 3067 грн., відповідно підняти пенсії і стипендії;

– від власників підприємств – підвищити з 1 липня ц.р. зарплату працівникам не менше ніж на 15% за рахунок отриманої економії від зниження державою удвічі єдиного соціального внеску;

– від народних депутатів – невідкладно заслухати звіт Уряду з питань цінової політики і соціального захисту, прийняти рішення на убезпечення простих людей від зубожіння.

 Учасники акції передали в Кабінет Міністрів та Верховну Раду України коробки з вимогами членів профспілок, простих людей праці зі всіх регіонів країни, вручили представникам Уряду та Парламенту Резолюцію Всеукраїнської профспілкової акції протесту.

Фото автора

Сергій Баранчиков, завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради

Про Захід