Опалювальний період: як готуємось?

Опубліковано:

 

Управління експлуатації систем газопостачання ПАТ "Закарпатгаз" основний акцент у підготовці до опалювального періоду, що невідворотно наближається, робить на проведенні планового технічного обслуговування (ПТО) будинків багатоповерхової забудови. Наразі такі обстеження проведено у понад 46 тисячах помешкань краян.

 

Через значне скупчення мешканців у багатоповерхівках у кільканадцять разів збільшується й вірогідність ризиків, що можуть обернутися загрозою для життя і здоров'я наших клієнтів. Різновидом порушень, що спричинилися до тимчасового припинення газопостачання у майже 400 випадках, стало утримання в неналежному стані димових та вентиляційних каналів.

–          Головний меседж, з яким звертаємось до ЖРЕРів та організацій-ліцензіатів, що мають дозволи на проведення робіт з перевірки стану вентиляційних і димових каналів: не тільки видавайте довідки, а реально перевіряйте і очищуйте вентиляційні й димові канали, -наголошує начальник управління систем газопостачання ПАТ "Закарпатгаз" Зіновія Стецків. – Лише за умови виконання цієї вимоги ми зможемо уникнути у зимовий час ситуацій на кшталт нещодавньої, що мала місце в обласному центрі, на Оноківській, 16…

Висловлюючись мовою фахівців, за зазначеною адресою було виявлено банальне засмічення вентиляційного каналу. Як показала перевірка, оголовки каналів у будинку належним чином не пронумеровано, вентиляційні канали поплутано з димохідними, вони захаращені сміттям. Цей випадок підтверджує хибну, але укорінену практику, що полягає, зокрема, в недостатній роботі у цьому напрямку ТОВ "Підзамок". Згідно з Правилами безпеки систем газопостачання, затвердженими у червні 2015 року, безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач) житла. Саме він зацікавлений у тому, щоб перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів були виконані ЖРЕРом та спеціалізованою організацією у належний термін, а інформація про це – надана у ПАТ "Закарпатгаз". Наразі ж "практика" розходиться з "теорією", викладеною у підзаконному акті. Претензій з приводу надання зазначеної інформації немає хіба що до ЖРЕРів №7 та №8. До інших же, в тому числі й до спеціалізованих підприємств – ТО "Наш добробут", КП "УжБУД-Сервіс", ряду інших – годі достукатися!

ПАТ "Закарпатгаз" повідомляє: в Ужгороді, на вул. Оноківській, 16, з 4 по 7 липня триватиме планове технічне обслуговування з тимчасовим припиненням газопостачання для  44  споживачів природного газу. Просимо мешканців будинку, як власників, з усією відповідальністю поставитися до запланованих робіт, забезпечивши фахівцям активне сприяння та доступ до помешкань.

Виконаймо це спільними зусиллями, аби зима не принесла несподіваних та прикрих сюрпризів!

РГК "Закарпатгаз"

Про Захід