На Закарпатті не виплачують належну допомогу дітям-сиротам – прокуратура розбирається

Опубліковано:

Хустською місцевою прокуратурою подано три адміністративні позови до адміністративних судів Закарпатської області (Хустський районний суд та Перечинський районний суд) про зобов'язання навчальних закладів, де навчалися діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування  донарахувати та виплатити одноразову грошову допомогу при закінченні навчального закладу у розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян відповідного віку.

Зокрема, вивченням стану дотримання прав випускників із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування Хустського та Іршавського району на отримання допомоги відповідно до вимог ч.7 ст.8 Закону України “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” у розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян відповідного віку було встановлено, що окремими навчальними закладами області допускаються порушення прав дітей на отримання всієї суми даного виду допомоги.
Так, Перечинською загальноосвітньою школою-інтернатом І-ІІ ступенів 16-річному хлопчику-сироті при закінченні виплачено тільки 800 грн. замість належних 7716 грн., отже не донараховано та не виплачено допомоги у сумі  майже 7 тис.грн.
 
Також, даним навчальним закладом не виплачено допомогу при закінченні навчального закладу в повному обсязі ще одній дитині-сироті Дівчина отримали тільки 1400 грн., хоча повинна була за Законом отримати допомогу в сумі 7716 грн., отже їй не донараховано та не виплачено допомоги у сумі  6 316 грн.
 
Аналогічні порушення допущено Хустським професійним ліцеєм сфери послуг щодо дитини, позбавленої батьківського піклування, яка при закінченні навчального закладу отримала тільки 42,50 грн. замість 7308 грн (шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). 
Відтак,  прокуратурі доводиться через суд добиватисявиплати належної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, – інформує прес-служба прокуратури Закарпатської області.
Про Захід