Чи прикрасить груди міського голови Ужгорода коштовний знак?

Опубліковано:

Протягом 30 років майстер ювелірного мистецтва Петро Думинець з Тереблі живе і творить в Ужгороді. 

Пан Петро виготовляє переважно жіночі і чоловічі прикрами зі срібла у традиціях Київської Русі. Його роботи нині знаходіться у музеях України, Німеччини, Чехії, Словаччини, Угорщини, Канади, повідомляє "Закарпаття онлайн".

Одна з найвишуканіших робіт майстра створена десятиріччя тому на замовлення тодішнього заступника міського голови Ужгорода. Нагрудний знак мера міськрада збиралася викупити і використовувати під час офіційних церемоній разом з іншими знаками влади.

Знак поєднує герби Закарпаття і Ужгорода, а його тлом є лазурит і нефрит. 

Кілька разів його використовував Вктор Погорєлов, втім так і не придбав знак у майстра.

Тож Петро Думинець запропонував науково-художній раді міської ради надати висновок про художню цінність виробу і рекомендувати його придбати для використання за призначенням.

Науково-художня рада 24 червня, розглянула це питання і підтвердила оцінки, які давали друзі-художники майстра. Таким чином нагрудний знак дійсно є високохудожнім мистецьким твором і технічно досконалим виробом.

Тож якщо чинний міський голова Ужгорода Богдан Андріїв прислухається до висновків фахівців, дорогоцінний знак посяде особливе місце серед символів влади обласного центру.

Сам Петро Думинець сподівається, що десятирічний шлях нагрудного знака до адресата — міського голови, нарешті, закінчиться.

 

Свій виріб демонструє його автор

Ружена Бедзір

Про Захід