На екскурсії в Ужгороді розповіли подробиці особистого життя відомого письменника та його оточення (Фото)

Опубліковано:

В Ужгороді провели неформальну екскурсію в рамках івенту "Їздець" за участі письменника Банди Шолтеса.

Як розповів сам екскурсовод, ідея подібного заходу не новаторська, але в Ужгороді втілена вперше. Привезла її із Івано-Франківська Галина Танай. Повторити щось подібне запланували ще навесні.

Концепція екскурсії полягає в тому, що про місто розповідає людина, яка прожила в ньому все життя, має широке коло спілкування і, відповідно, багато цікавих спогадів, пов'язаних із впізнаваними людьми та місцями.

Зокрема, автор показав місце, де був перший в Ужгороді цілодобовий магазин, розповів, якою дивною колись була для ужгородських таксистів назва вулиці Юлії Жемайте, адже коли їм говорили "На Жемайте" бувала відповідь "Я нажму, але кажіть куди їхати".

За словами Банди Шолтеса, з історією міста може ознайомитися кожен, однак врізаються в пам'ять розповіді, які підкріплені певними подробицями про людей, інколи – навіть дуже приватними.

"Це не входить у стандартну програму ескурсоводів, однак саме такі дрібниці передають дух та особливу атмосферу Ужгорода. Людські історіїі можуть стати матеріалом для книги, але наприклад для телебачення я б їх не повторив. Теми я будував на приватних речах свідомо, адже подібне викликає цікавість. Це з одного боку. А з іншого всі вони прив'язані до локацій, які ми відвідували."

На переконання екскурсовода, історії про мешканців пов'язані із самим містом нерозривно. І хоч в загальній картині така інформація може здаватись незначною, однак з таких змін, закрема, що розміщувалось в тій чи іншій будівлі 20 років тому, потім 10 і так далі, й складається його історія.

 

"Про Захід"

Про Захід