Закарпатські депутати просять підвищити зарплати та пенсії

Опубліковано:

На другому пленарному засіданні третьої сесії облради  крайові обранці ухвалили рішення про  Звернення Закарпатської обласної ради щодо невідкладного підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян, яке направили на адресу Президента України,  Верховної Ради та  Кабінет Міністрів України.

У документі зазначається, що у Загальній декларації прав людини передбачено, що кожна людина має право на такий життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд та необхідне соціальне обслуговування, який є необхідним для підтримання здоров'я і добробуту її самої та її сім'ї.

Ратифікувавши Європейську соціальну хартію, Конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики № 117, про мінімальні норми соціального забезпечення № 102, Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити життєвий рівень населення відповідно до міжнародних норм і стандартів та гарантувала соціальне забезпечення кожному не нижче життєво необхідного прожиткового мінімуму.

Однак численні звернення мешканців краю свідчать, що рівень їх життя не відповідає навіть мінімальним потребам, у тому числі не дозволяє оплачувати комунальні послуги, купувати продукти харчування, медикаменти. Особливо це стосується пенсіонерів, які висловлюють загальне невдоволення низькими розмірами пенсій і державних допомог, соціальною несправедливістю при їх призначенні та неефективним захистом від бідності.

Така ситуація виникла в результаті того, що на фоні значного підвищення споживчих цін для населення, розміри прожиткових мінімумів, мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії за віком були затверджені у значно заниженому розмірі, хоча ще на початку 2016 року Міністерством економічного розвитку і торгівлі України було підготовлено та подано на розгляд Кабінету Міністрів України проект постанови "Про затвердження наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для основних соціальних і демографічних груп населення".

Слід відмітити, що відповідно до цих оновлених наборів розмір прожиткового мінімуму за цінами січня 2016 року у розрахунку на місяць на одну особу становив би 2409 грн. (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 2596 грн.), а для осіб, які втратили працездатність – 2049 гривень.

То ж, з метою недопущення соціальної кризи, Закарпатська обласна рада просить невідкладно забезпечити розгляд та прийняття в установленому порядку відповідних змін до законодавства України та приведення рівня прожиткових мінімумів, мінімальної зарплати та мінімальної пенсії за віком у відповідність до актуалізованого набору продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для основних соціальних і демографічних груп населення.

Прес-служба облради

 

Про Захід