Щодо ситуації із захворюванням на сальмонельоз на Берегівщині

Опубліковано:

Протягом останніх 20 днів до інфекційного відділення  Берегівської районної лікарні з підтвердженим діагнозом  сальмонельоз потрапили 10 мешканців району.

Четверо пацієнтів  – родина  із с. Берегуйфалу, решта  – із сіл  Мала Бейгань, Яноші, Оросієво, Велика Бейгань, міста Берегово і один заробітчани зі Львівської області. За словами головного лікаря Берегівської ЦРЛ Івана МАЛЕША, згадані випадки захворювань між собою не пов'язані. Випадки захворювання, як правило, частішають у теплий період і одним з головних шляхів зараження є вживання сирих або недостатньо термічно оброблених яєць.         

На сьогодні всі пацієнти після повторного обстеження виписані додому. Ще двоє – готуються до виписки.     

За перший квартал в Закарпатській області було зареєстровано 32 випадки захворювання на сальмонельоз. Протягом 2015 року з цією хворобою звернулись до медзакладів області 248 пацієнтів (у 2014 році – 210). 

 

Довідково:

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, викликане різними видами сальмонел. Хвороба характеризується сильними шлунковими розладами та потужною інтоксикацією. Джерелом інфекції зазвичай є птиця, хворі люди та носії. Також переносником є велика рогата худоба, свійські тварини. Захворіти на цю недугу можна також, вживаючи недостатньо термічно оброблене м'ясо, яйця (особливо в сирому вигляді) та продукти, які приготувала хвора на сальмонельоз людина, а ще гірше — носій збудника, тобто особа, що недолікувалась, але не має будь-яких проявів захворювання.

Хвороба починається гостро (від кількох годин до 2-3 діб після інфікування): підвищується температура тіла, з'являються сильний біль у животі, нудота, іноді блювання, пронос більше 3 разів на день, випорожнення зловонні темного кольору з зеленим відтінком, швидко відбувається зневоднення, що й призводить до розвитку ускладнень.
 

За появи найменших ознак захворювання потрібно одразу звернутись за медичною допомогою. Лише кваліфікований лікар може диференціювати вид харчового отруєння, правильно встановити діагноз та призначити лікування індивідуально в кожному випадку. Отож не ризикуйте і не піддавайте своє життя смертельній загрозі.
Будьте здорові!

 

Щоб попередити захворювання, потрібно дотримуватись наступних правил, які є спільними для профілактики усіх харчових отруєнь:

• Всі продукти, особливо м'ясні, молочні та рибні підлягають ретельній термічній обробці (варіння, кип'ятіння, пастеризація).
• Яйця не слід вживати сирими, краще варити та смажити їх до повної готовності.
• Якщо немає можливості помити руки перед їдою, потрібно користуватись спеціальними антисептичними розчинами чи гелями, які слід придбати та постійно мати при собі.
• Обробляти руки треба як перед вживанням їжі, так і перед її приготуванням.
• Купувати продукти можна лише у спеціально відведених для цього місцях, обладнаних холодильними установками, і аж ніяк не на сти-хійних ринках.
• Не слід вживати їжу на вулиці, а надто придбану “на тротуарі”.
• Необхідно перевіряти якість і не вживати продукцію, у якої добігає кінця термін придатності.
• Зберігати продукти потрібно у холодильниках та морозильних камерах, а для транспортування харчів використовувати спеціальну холодильну техніку.
• Не варто купувати продукти, що могли піддаватись вторинній обробці.
• Для приготування їжі слід запрошувати тільки тих кухарів, котрі пройшли медичний огляд, і людей, які не являються носіями сальмонел.
• В теплу пору року бажано обмежити вживання копчених страв, м'ясних та рибних консервів, тістечок з кремами та свіжого некип'яченого молока.
• Для миття овочів та фруктів, а також посуду потрібно завжди використовувати кип'ячену воду та мило.
• За наявності у близькому оточенні хворого на кишкову інфекцію необхідно його ізолювати та обов'язково забезпечити індивідуальними засобами догляду, окремим милом, рушником та посудом, – інформує прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області.

Про Захід