Поліцейський оркестр святкує ювілей

Опубліковано:

Своє 20-річчя на старті літа – у День захисту дітей відзначив духовий оркестр Головного управління Національної поліції у Закарпатській області. Музичний колектив є унікальним і не має аналогів в Україні: оркестр за два десятки літ ні разу не припиняв існування і практично зберіг свій початковий склад. На сьогодні музиканти максимально активізують свою концертну діяльність і готують чимало сюрпризів для своїх слухачів.

Розповісти, що ж стоїть за чоловіками у формі, які знають, що таке хороший марш і джаз, зголосився соліст та ведучий духового оркестру – Віктор Гарагаль.

 

– Як було створено оркестр 20 років тому?

– Оркестр, який на той час називався міліцейським, з'явився у 1996 році завдяки тодішньому керівнику закарпатської міліції Геннадію Москалю. Саме він створив колектив, і з того часу 80% його складу залишаються незмінними. За цей період ми об'їздили багато міст, були за кордоном. Виступали в Міністерстві внутрішніх справ Угорщини в Будапешті, на різноманітних джазових фестивалях. Всі учасники колективу мають музичну освіту: консерваторії, інститути культури, мінімум – музичне училище. Зараз оркестр складається з чотирнадцяти музикантів, на момент створення нас було двадцять п'ять.

Поліція, тоді міліція – це серйозна структура, тому колектив було створено буквально за декілька тижнів.

 

– Як змінився за цей час репертуар оркестру?

– Розпочинали ми лише з маршових творів та вальсів. Тепер уже маємо можливість виконувати сучасні твори: кращі композиції від Майкла Джексона, Тіни Тернер, навіть мелодії з популярних мультфільмів. Є і суто закарпатські пісні, такі як в'язанки, попурі на тему українства та Закарпаття. В перелік входять основні речі – “Чорні очі”, “Ой на горі два дубки”, “Не сама калину ламала”. Ці пісні цікаво слухати приїжджим, я завжди на сцені оголошую, що це наша колоритна концертна програма, твір виконується для гостей нашого міста.

Якщо зібрати всі композиції, починаючи з 96 року, то вийде не менше двох сотень творів.

Зараз у своїй творчості проводимо цікавий експеримент: ми поєднуємо естрадну та духову музику. Виходить доволі непогано, хочемо піти далі і запросити маленьких солістів. Можна створювати досить непогані номери з використанням вокалу діточок.

 

– Які критерії відбору композицій для включення в репертуар оркестру?

– Головне, щоб на наш маленький склад мелодію було гарно розписано. Тому що для деяких творів потрібен склад оркестру у 50-60 музикантів і, зрозуміло, ми не можемо виконувати такі композиції. Є у нас учасники колективу, які самі перероблюють музику, пристосовують її під наше звучання. Маємо власні композиції в обробці, наприклад, перероблений нами угорський чардаш досить пристойно звучить. Під час виконання цієї мелодії в Угорщині глядачі були в захваті від нової інтерпретації.

 

– Коли більше виступали – 20 років тому чи зараз?

– Завдяки колишньому очільнику ГУНП у Закарпатській області Сергію Князєву виступів більше зараз – перед громадськістю в Ужгороді на найрізноманітніших сценах. Але і раніше концертів не бракувало. Найвіддаленішим місцем виступу був Кримський півострів, з джазовими концертами ми об'їздили все узбережжя. Саме з цим періодом пов'язані найприємніші спогади про роботу – міжнародний фестиваль “Золотий грифон”. Там вдалося зустрітися з музикантами вищого міжнародного рівня, надзвичайно цікавими виконавцями та композиторами. Нам на той момент було лише два роки і ми лише вчилися та набиралися досвіду.

 

– Скільки взагалі є подібних оркестрів в Україні?

– Наскільки нам відомо, в управліннях поліції ми такі єдині, схожий оркестр є в Києві – міністерський. Раніше таких колективів було багато, між ними проводилися конкурси, але кадрові скорочення звели таку практику нанівець. Також в минулому практикувалися звітні концерти з військовими, ми представляли Закарпаття у Києві. В інших областях є музиканти, але це не атестовані оркестри, а вільнонаймані. Їх набирають лише на час концертів з училищ та філармоній, а в нас постійно атестований склад, який в будь-який час має можливість порадувати публіку.

 

– Ви зараз багато виступаєте для дітей Ужгорода, чи плануєте розширювати географію поїздок?

– Поки що найбільше їздимо в Ужгороді. Для школярів робиться специфічна музично-розважальна програма у виконанні оркестру, але, крім цього, працівники поліції розповідають про правила дорожнього руху, особливості поводження з незнайомими предметами. В Перечин найчастіше їздимо в підшефну школу-інтернат. Це часті виїзди, ми робимо свято для їх діточок. Глядачі 10-14 років взагалі найбурхливіше реагують на наші виступи. Для діточок це є гарна розрада, позитивні емоції, тим більше, що спеціально для шкіл вибираємо “заводний” репертуар.

 

– В чому вбачаєте перспективу свого розвитку?

– Минулого року ми започаткували новий формат роботи. У нас з'явилися солісти, ведучі, конференс'є. Маємо жіночий вокал – солістку філармонії Уляну Павлюк, співаємо з нею в дуеті. Ми з оркестром плануємо навіть робити оперні композиції. Оперний спів є різних напрямків, але у супроводі оркестру ГУНП можна зробити цікаві експерименти, щоб класичні речі прозвучали в новому амплуа. Що саме ми готуємо – наразі таємниця, хочемо притримати інтригу. Зараз готуємо нову програму, вправляємося.

 

– Як багато часу займає підготовка до концертів, скільки сил йде на репетиції?

– Репетиції потрібно проводити щодня. Духовий інструмент має таку специфіку, що якщо ним не займатися, то через тиждень-два втрачається фах. Кожен день по 1,5 – 2 години оркестр робить репетицію в Головному управлінні Національної поліції.

 

– Хто є вашою головною публікою?

– Наші слухачі найрізноманітніші: від діточок 5 років до людей старшого та похилого віку. До нас на концерти приходять не лише люди, які розуміються на музиці і мають до цього стосунок, але й прості громадяни радо відвідують наші виступи на Театральній площі, які відбуваються щоп'ятниці.

 

– Скептики кажуть, що поліції не потрібна музика, люди у формі мають лише охороняти порядок. Що ви можете сказати з цього приводу?

– Не тільки поліції потрібна музика, але і для всього суспільства. Я коли зі сцени оголошую композиції, завжди наголошую, що поліція вміє не лише злодіїв ловити, але і гарно грати на музичних інструментах. Тобто кожен повинен робити свою справу: карний розшук має ловити злодіїв, а музиканти оркестру – робити настрій людям.

Відділ комунікації ГУНП у Закарпатській області

Про Захід