В Ужгороді представили дослідження про туристичний бренд Закарпаття

Опубліковано:

Сьогодні, 15-го червня, в Ужгороді відбувся брифінг на тему "Формування туристичного бренду Закарпаття" директора департаменту економічного розвитку та торгівлі Закарпатської ОДА Дениса Мана.

Очільник департаменту та науковці УжНУ представили результати маркетингового дослідження, що, зокрема, мало на меті з'ясувати, які ж асоціації пов'язані із Закарпатською областю. Як відзначив Денис Ман згодом результати цього дослідження стануть основою відповідного довідника.

Проведенням дослідження займалися спеціалісти Закарпатського відділення соціологічної асоціації України – науковці кафедри соціології та соціальної науки УжНУ.

Проводилося дослідження між мешканцями Закарпаття, експертами та туристами, які в минулому місяці завітали в область. 

Соціолог Наталія Варга відзначила, що у процесі дослідження виокремили основні елементи, з яких може складатися бренд області. Зокрема мова йде про візуальні символи, які характерні для Закарпаття: природні фактори, фестивалі, історичні постаті, пам'ятки тощо.

"Існує стереотип у суспільстві, що наша область асоціюється з горами. У результаті виявилося, що стереотип має підґрунтя – таку асоціацію назвали 82% респондентів", – зауважила соціолог.   

Перші позиції серед водних ресурсів за Сеневирським озером та водоспадом Шипот. Говерла – найбільш розкручений туристичний маршрут області. Історичні пам'ятки: перше місце – замок-"Паланок" (70-80% респондентів). Наступні позиції за Ужгородським, Невицьким замком.

Серед історичних постатей найбільш згадуваним був Августин Волошин, також називали художників – Бокшай, Ерделі, князя Корятовича тощо.

Події та заходи – Винний фест "Червене вино", Сакура-фест, фестиваль бограчу на Берегівщині, а от найоригінальнішим і добре організованим назвали фестиваль бринзи на Рахівщині.

Серед природних явищ – перша позиція у "Долини нарцисів". Також у дослідженні з'ясовували й таке питання: "Коли говорите про Закарпаття, то першим ви згадаєте?" – 70% респондентів відповіли, що це закарпатська кухня. Також називали вина, сироварні, пивоварні тощо.

Крім того, багато туристів звернули увагу на таку рису, як гостинність закарпатців.

У результаті зведених підсумків дослідження, які надали дизайнеру, отримали 8 варіантів потенційного логотипу.  

Як відзначив Денис Ман, спочатку рада фахівців вибере 3 кращі варіанти із 8-ми, а вже наступного тижня найкращий лого визначатимуть шляхом опитування в Інтернеті. 

Наразі ж логотипи ще доводять до завершеного вигляду, тому поки що не оприлюднюють. 

"Про Захід"

Про Захід