ВСУ у справі про юстицію став на бік обласної прокуратури

Опубліковано:

Верховний Суд України підтвердив правомірність та обгрунтованість дій прокуратури Закарпатської області

Верховний Суд України підтримав доводи прокуратури Закарпатської області і скасував рішення судів попередніх інстанцій, закривши провадження у справі за позовом управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області до прокуратури у зв'язку із безпідставністю позовних вимог.

Приводом для оскарження дій прокуратури Закарпатської області до суду стало проведення у березні 2014 року в управлінні державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області перевірки, за результатами якої внесено документ прокурорського реагування (подання) на ім'я голови Державної виконавчої служби України про усунення порушень законодавства про виконавче провадження.
 
 
Закарпатський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову Управління та його колишнього керівника, однак, суд апеляційної інстанції, з яким погодився Вищий адміністративний суд України, визнав такі дії неправомірними.
 
 
Така позиція судів зумовила прокуратури області звернутись до Верховного Суду України із заявою про їх перегляд у зв'язку із неоднаковим застосуванням судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що призвело до ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.
 
 
Відтак, у квітні поточного року Верховний Суд України підтримав доводи прокуратури і скасував рішення судів попередніх інстанції закривши провадженні у цій справі, у зв'язку із безпідставністю позовних вимог.
 
 
При цьому, як зазначив вищий судовий орган в українській системі правосуддя, документ прокурорського реагування (подання) у процесі виконання наглядових функцій не є рішенням, яке в розумінні статті 17 КАС може бути оскаржено до суду.
 
 
Таким чином, Верховний Суд України, виробивши обов'язкову для всіх судів правову позицію у подібних правовідносинах, дійшов висновку про правомірність та обґрунтованість  дій прокуратури Закарпатської області при внесенні документа прокурорського реагування.
 
           
 
         Прес-служба прокуратури Закарпатської області
Про Захід