Пільгове кредитування сільського населення

Опубліковано:

Про пільгове кредитування сільських жителів Закарпатської області за програмою “Власний дім” йшлося під час засідання постійної комісії з питань бюджету, яке відбулося вчора, 6 червня.

За словами директора Обласного фонду інвестування об'єктів соціальної сфери та промисловості Миколи Андруся,пільгове кредитування поширюється швидкими темпами і є досить актуальною потребою для більшості територіальних громад у поліпшенні їх житлових умов, інженерних та комунікаційних мереж.

– За період дії програми з2012 по 2015 роки її фінансування з усіх бюджетів збільшилось вдвічі. З 6,4 млн. грн. у 2012 році до 13,8 млн. грн. у  2015 році, – поінформував обласних обранців Микола Іванович. – Всі адміністративні райони та понад 40 місцевих рад  приймають участь в її реалізації. За вказаний період пільговими кредитами скористались понад 1300 закарпатців на суму 35 млн. грн.

Далі очільник Обласного фонду інвестування об'єктів соціальної сфери та промисловості розповів, що за допомогою цих коштів введено в експлуатацію 168 житлових будинків та 16 будинків придбано. Видано 1116 кредитів набудівництво інженерних мереж (газопостачання, опалення, водопостачання, водовідведення, електрозабезпечення, тощо) з підключенням їх до існуючих комунікацій і за їх межами, впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій (в тому числі утеплення фасадів будинків і квартир, заміна зовнішніх дверей, вікон, заміна газового котла твердопаливним.

У зв'язку з прийняття  постанови Кабінету Міністрів України №115 від 24.02.2016 року “Про внесення змін до Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі” виникла необхідність внесення змін до Правил надання пільгових кредитів позичальникам за Обласною цільовою програмою “Власний дім” на 2016-2020 роки затверджених рішенням сесії обласної ради №1297 від 27.08.2015 року.

Також Микола Андрусь зосередив увагу депутатів на тому, що нині необхідновнести зміни у вищевказані Правила щодо розширення напрямків кредитування. Зокрема, у сфері послуг туризму, окрім сільського та зеленого туризму, включити інші об'єкти кредитування, а саме:будівництво, придбання устаткування  та  облаштування дегустаційних залів;придбання устаткування, реманенту та обладнання для створення сільських майстерень (музеїв), організації проведення майстер-класів з сільських ремесел (промислів), а саме: ковальство, ткацтво, плетіння, теслярство, пічникарство тощо;придбання та утримання кінного поголів'я, будівництво та реконструкція приміщень для його утримання, придбання  кінного знаряддя;

придбання та виготовлення транспортних засобів з метою надання послуг з ознайомлення туристів з краєвидами сільської та гірської місцевості (квадрацикли, велосипеди, вози, карети тощо);придбання реманенту та відповідної техніки для надання послуг з організації догляду за виноградниками, садами, городами, рибниками тощо (садіння, підкопування, поливання, тощо) з наступною дегустацією вирощеної продукції.

У сфері розвитку особистого селянського господарства є потреба включити: придбання насіння, саджанців, міндобрив, сільськогосподарської техніки та обладнання, молодняка великої рогатої худоби, коней, овець, птиці, бджіл, малька риби.

– Прогнозуємо цьогоріч вийти на суму 15 млн.грн. з фінансування програми. Частина цих коштів буде направлена на кредитування вищевказаних напрямків, – резюмував Микола Андрусь.

Депутати підтримали зазначені пропозиції та включили їх на розгляд колег під час другого пленарного засідання третьої сесії обласної ради ІІV скликання, яке відбудеться 14 червня 2016 року.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід