В Ужгороді відбувся майстер-клас “Традиційна закарпатська іграшка”

Опубліковано:

Сьогодні на внутрішньому подвір'ї Ужгородського замку відбулося яскраве свято з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, яке вже третій рік поспіль організовують управління культури та служба у справах дітей Закарпатської ОДА.

Участь у святі взяли більш як півсотні вихованців дитячих будинків та будинків сімейного типу з різних районів, серед них і два дитячі будинки сімейного типу, які переїхали на Закарпаття з тимчасово окупованої Луганщини.

Представники обласної влади й уже згаданих відомств, а також керівники крайового осередку Національної спілки майстрів народної творчості України, Закарпатського  краєзнавчого музею та академічного обласного театру ляльок – відкрили зустріч вітальним словом. Зокрема, наголосили, що першочервневе свято – надзвичайно радісне, це самісінький початок літа, а отже попереду – багато сонячних днів, сповнених цікавими подіями і новими знайомствами. Та, водночас, сама назва свята нагадує про те, що, на жаль, далеко не для всіх дитинство – найбезтурботніша пора. Значна частина маленьких українців нині потребує захисту як від особистих життєвих труднощів, так і від соціальних негараздів загальнодержавного характеру. Звісно ж, головне, чого бажають у цей день і діти, і дорослі, щоб в Україні нарешті припинилась війна. З такими думками, символічно, присутні випустили в небо голубів – провісників миру.

Після врочистого вступу, актори "Бавки" залучили дітей до танцювально-ігрової програми, далі стартував власне майстер-клас. Виготовленню іграшок в оригінальних техніках і з різних матеріалів (тканина, пап'є-маше, солоне тісто тощо) дітей навчали відомі закарпатські майстрині Людмила Губаль, Наталія Стегура, Олександра Гаркуша, Марія Купарь, Антоніна Дурда, Вікторія Сімкович і Яна Микита. Охочі мали можливість спробувати себе в різних видах лялькарства та дізнатись про традиції виготовлення тієї чи іншої іграшки, її оберегове значення.

Власні витвори, а також подарунки від організаторів, діти забрали з собою на згадку. Завершилося свято музейною екскурсією і святковим обідом, – інформує Управління культури Закарпатської ОДА.

Про Захід