В Ужгороді серед білого дня “закопували” труп

Опубліковано:

В Ужгороді студенти-пранкери розіграли сценку із закопуванням у людному місці буцімто трупа вбитої людини. Їх цікавила реакція громадян і поліції. Все знімалося на відео. Завершилось ж усе тим, що самих “жартівників” ледь не заарештувала слідчо-оперативна група.
 
Є категорія людей, які називають себе пранкерами (від англійського слова prank – витівка, жарт). Ці молоді люди придумують якусь витівку й знімають на відео реакцію інших людей, в першу чергу тих, над якими жартують. Щоправда, самі жарти зазвичай з категорії “чорних”.
 
От і в м.Ужгороді днями група пранкерів вирішила розіграти правоохоронців. Серед білого дня у двір багатоповерхівки заїхав джип. З нього вийшли двоє молодих чоловіків у камуфляжній  формі, витягнули з багажника “труп” людини, завернутий в простирадло, взяли лопати й почали копати яму.
 
Вочевидь, пранкерів цікавило, як швидко прибуде поліція, яку викличе хтось із перехожих. А збоку весь цей процес знімав на відео спільник пранкерів.
Слідчо-оперативна група поліції, зі зброєю та в бронежилетах, приїхала швидко. “Жартівників” в кліп ока скрутили. На все це “ожив” “труп” у багажнику…
 
Після нетривалої сутички й пояснень, інцидент було вичерпано. Але відзнятий матеріал пранкери виклали в Інтернет. Вочевидь, для “приколу”.
 
З цього приводу хочемо дещо роз'яснити. Робота поліції полягає в розкритті реальних злочинів, а не в реагуванні на подібні “жарти”. Якщо пранкери хотіли дізнатися суспільну реакцію на їх витівку, то слід було хоча б повідомити заздалегідь про свій план поліцію. Так правоохоронці не тратили б марно свій час на розкриття злочину, якого насправді не було.
 
Мовою Кримінального кодексу це називається завідомо неправдиве повідомлення про скоєння злочину (ст.383). За це передбачено покарання – від штрафу до обмеження волі до 3 років. Є ще ст.296 ККУ (хуліганство), де санкція аналогічна.
Подібними “жартами” ви відволікаєте правоохоронців від реальної роботи. Адже в той момент, коли слідчо-оперативна група “розкривала” неіснуюче вбивство, комусь іншому могла знадобитися реальна допомога.
 
Нагадаємо, що студенту, котрий “замінував” нещодавно в Ужгороді школу, вже оголошено підозру в скоєнні злочину за ст.383 ККУ. Аби так само не вийшло і в даному випадку з пранкерами.
 
Наразі правоохоронці з'ясовують обставини справи й застерігають громадян, в першу чергу молодь, від подібних “жартів” у майбутньому. Не жартуйте з Законом, – повідомляє Відділ комунікації ГУНП в Закарпатській області.

Про Захід