Рятувальники поглиблюють співпрацю із Пардубицьким краєм Чеської Республіки (Відео)

Опубліковано:

Відучора на Закарпатті з робочим візитом перебуває делегація Пардубицького краю Чеської Республіки на чолі із гетьманом Мартіном Нетолицьким.

До складу делегації входять: депутат парламенту Чехії, голова контрольної комісії Представництва Пардубіцького краю Вацлав Сноупек, голова фінансової комісії Представництва Пардубицького  краю Мірослав Крейді, голова комісії з питань соціального забезпечення  та неприбуткового сектора Представництва Пардубицького  краю Мірослав  Тейкл, староста міста Чеська Тршебова Ярослав Зеднік, керівник крайського уряду Ярослав Фолпрехт, представники органів місцевого самоврядування ряду міст і сіл партнерського регіону та інші поважні гості.

Сьогодні, 25 травня, із дружнім візитом іноземна делегація завітала й до закарпатських рятувальників та ознайомилась із роботою аварійно- та пожежно-рятувальних підрозділів краю.  Зустріч відбулась  на  базі Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України у Закарпатській області. Рятувальників Закарпаття особисто представляв начальник Управління Роман Гудак.   Також у зустрічі взяли участь: начальник відділу зовнішніх зв'язків, міжнародної технічної допомоги та протоколу Закарпатської облради Василь Маковський та директор благодійного фонду “ВіЗа” Володимир Чубірко.

Гості мали змогу ознайомитися із технікою, обладнанням та спорядженням всіх формувань, що дислокуються на базі Аварійно-рятувального загону: аварійно-рятувальних відділень; груп піротехнічних робіт, радіаційного та хімічного захисту й водолазно-рятувальних робіт та гірської пошуково-рятувальної частини. Закарпатські бійці ДСНС залюбки розповідали їм про свої трудові будні, обладнання, яке використовують у роботі для ліквідації різного роду надзвичайних подій та ситуації. Також гості дізналися й про неординарні випадки порятунку постраждалих.

Під час зустрічі Роман Гудак звернувся до присутніх із вітальним словом та запевнив, що співпраця між рятувальниками Чехії та України є дуже цінною та пріоритетною для Управління ДСНС області. За його словами, колеги із дружніх країн можуть не тільки поглибити знання у сфері цивільного захисту та боротьбі із надзвичайними ситуаціями, а й почерпнути багато чого нового та цікавого  один від одного. Окрім гуманітарної допомоги, яку чеські колеги люб'язно надають підрозділам ДСНС, закарпатські рятувальники дізнаються про заходи, які вживаються іноземними колегами задля упередження виникнення НС; навчаються новим методам у боротьбі зі стихією та дізнаються про європейські стандарти, що діють на території Чеської республіки. А з огляду євроінтеграційного процесу, який Україна обрала для себе, ця міжнародна зустріч є дуже важливою для рятувальної служби зокрема.

У відповідь на це гетьман Пардубицького краю Мартін Нетолицький зазначив, що в рятувальників всіх країн світу є одна спільна місія – порятунок людського життя та майна наших співвітчизників, тож такі зустрічі є вкрай важливими для подальших відносин та розвитку оперативно рятувальних формувань обох країн. Також він окремо зупинився на питанні пожежного волонтерства, яке на Україні тільки починає зароджуватись. А в Європі й Чехії, зокрема, воно вже давно функціонує на належному рівні. Він зауважив, що в Чехії питання пожежного волонтерства регулює Закон про протипожежний захист, а добровільних пожежних більше, ніж професійних. Окрім того розповів про структуру та обов'язки, які лежать на професійних, напівпрофесійних та добровільних пожежних Чехії.

На завершення зустрічі українські та чеські колеги обмінялись сувенірами та подарунками, а також запланували аналогічну зустріч вже на території Чехії, де колеги не тільки словом, а й ділом покажуть українським колегам роботу пожежно-рятувальної служби Пардубицького краю, – повідомляє У ДСНС України у Закарпатській області.

Про Захід