Коли новозареєстрований підприємець може стати єдинщиком 2 групи

Опубліковано:

 

Підприємців, які до закінчення місяця, у якому відбулася їх державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, установленої для другої групи, вважають платниками єдиного податку з першого числі місяця, що настає за тим, у якому відбулась їх держреєстрація.

Зауважуємо, що відповідно до положень Кодексу, у місяці, у якому відбулась держреєстрація фізособи підприємцем, її вважають такою, що застосовує загальну систему оподаткування.

У зв'язку з зазначеним вище, підприємцю необхідно керуватися наступним:

– подати декларацію за результатами звітного кварталу, у якому розпочато роботу на загальній системі оподаткування. Це потрібно зробити протягом 40 календарних днів, що настають за цим кварталом (додаток Ф4 до декларації про майновий стан і доходи);

– подати декларацію за результатами звітного року, у якому фізособа-підприємець працювала на загальній системі. Таку декларацію необхідно подати протягом 40 днів, які настають за звітним (податковим) роком. Додаток Ф4 у неї буде фактично такий самий, як й у квартальній декларації. Різниця в тому, що за цією декларацією доведеться сплатити нараховані податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

– відобразити підсумки періоду діяльності на загальній системі оподаткування в таблиці 1 Звіту з єдиного податку за додатком 5.

Таким чином, одразу після держреєстрації стати єдинником другої групи у фізичної особи не вийде. Перший місяць підприємницьку діяльність доведеться провадити суто за правилами загальної системи оподаткування, зокрема застосовувати касовий апарат під час проведення розрахунків готівкою. Тому є сенс у такому місяці відмовитися від отримання доходів і приділити увагу суто підготовчим заходам (наприклад, зробити ремонт у власному магазині або провести закупівлю необхідних товарів), а діяльність почати вже з наступного місяця після держреєстрації в другій групі платника єдиного податку.

Відділ організації роботи

ГУ ДФС у закарпатській області

Про Захід