Біжи як легенда: на Закарпатті відбудеться Півмарафон Федора Фекети (Фото)

Опубліковано:

Сьогодні, 24-го травня в Ужгороді розповіли, як проходитиме перший Півмарафон імені легендарного листоноші Федора Фекети. Забіг відбудеться 29-го травня, в неділю.

Старт Марафону о 17.00 на площі Жупанатській в Ужгороді. Далі учасники бігтимуть за таким маршрутом: вул. Підгірна, Берчені, Тімірязєва, автошлях М 08 (об'їзна), автошлях Н 13, село Невицьке та Кам'яниця, місто Перечин – вулиці Ужгородська та площа Народна (фініш).

Дистанція напівмарафону – 22, 195 км, а також 1,5 км для дітей до 13 років, 300 метрів дітки до 7 років. Єдиною умовою допуску до змагання є довідка лікаря про допуск. Участь безкоштовна.

Як відзначив міський голова Перечина Іван Погоріляк, 29-го травня, в день проведення марафону, у місті відзначатимуть 617-ту річницю від першої письмової згадки про Перечин.

А сам марафон приурочений до 120-ї річниці сучасних Олімпійських ігор та до річниці першого напівмарафону на Закарпатті (1856 рік). Допомагають у проведенні Марафону НОК Закарпаття та федерація області з легкої атлетики.

Як зауважив Михайло Барник, депутат Перечинської міськради, ініціативна група, яка займається організацією Дня Перечина, шукала якусь основну тему святкування. Виявилося, що наближається річниця першої олімпіади. Саме тоді до програми Олімпіади внесли марафон, який виграв листоноша із Греції Спиридон Луїс. Федір Фекете теж був листоношою і кожен день долав близько 60 км з Тур'я Ремети до Ужгорода і назад у будь-яку погоду, як справжній марафонець. Власне під час "Перечинського Півмарафону поштаря Федора Фекете" бігуни долатимуть маршрут, яким щодня курсував легендарний листоноша.

До того ж, початок забігу на площі Жупанатській теж не випадковий – за кілька метрів від стартової точки знаходилась пошта, куди кожен день ходив поштар, а фініш відбудеться на центральній площі Перечина, де встановлений пам'ятник Федору Фекете.

"У Закарпатті чомусь не надто популярний такий вид спорту як біг на довгі дистанції, зокрема не має жодного марафону на напівдовгі та довгі дистанції. Тож ми сподіваємось, що змагання стануть традиційним, і наступного року кількість учасників збільшиться в рази", – відзначив Іван Погоріляк.

"Наразі зареєструвалося близько 30 спортсменів, до початку змагань, думаємо, буде близько 40-ка учасників. Вважаємо, що для першого разу це непогано", – зауважив Михайло Барник.

До того ж, з першого ж разу Півмарафон буде міжнародним: вже заявили про свою участь бігуни із Польщі, Словаччини та Угорщини.

У результаті кожен учасник, який дістанеться фінішу отримає сертифікат та пам'ятну медаль, призери медалі та грошові винагороди, а переможці кубок та грошові винагороди.

Також біля пам'ятника Федору Фекете ми встановимо дошку, на якій будуть викарбовуватися імена всіх переможців", – відзначив Іван Погоріляк.

Більше дізнатися про змагання можна на сайті.

"Про Захід"

Про Захід