Стало відомо, хто найвпливовіший на Прикарпатті

Опубліковано:
“Хто керує країною?” Видання “Ділова столиця” визначило рейтинг найвпливовіших осіб країни у кожному регіоні. На Прикарпатті у трійці лідерів нардеп від БПП Анатолій Матвієнко та двоє свободівців – голова облради Олександр Сич і мер Франківська Руслан Марцінків.

Щоб скласти список лідерів впливу, “Ділова столиця” звернулася до більш ніж трьох тисяч депутатів облрад та міських рад обласних центрів. Респондентам було запропоновано проаналізувати 30 (в Києві), 25, 20 або 15 (в найбільших і інших областях) діячів регіонального масштабу за ступенем їх впливовості, при необхідності поповнюючи запропоновані списки додатковими прізвищами. Отримані результати характеризують ситуацію на початок травня. Загальна кількість найвпливовіших персон в Києві і 24 областях – 465 осіб, повідомляє "Бліц".

На Прикарпатті опитані експерти поставили на перше місце в рейтингу неформального куратора області – народного депутата від БПП Анатолія Матвієнка. Анатолій Сергійович має великий досвід апаратної роботи, знає всі секрети функціонування адміністративної вертикалі і підтримує дружні стосунки з президентом. Матвієнко керував в області парламентською кампанією БПП, за результатами якої пролобіював призначення на посаду голови ОДА Олега Гончарука, успішного в минулому бізнесмена, засновника ТОВ “Лігос”. До цього Гончарук ні дня не працював в сфері держуправління. Після призначення в ОДА на посаду свого першого заступника Гончарук просунув власну креатуру – Сергія Басараба.

Не просто зберегла, а й примножила за підсумками місцевих виборів свій вплив на Прикарпатті “Свобода”. Представник партії Олександр Сич був вдруге (перший – у 2010 р) обраний головою облради. Кандидатура Сича об'єднала фракції “Свободи”, “Батьківщини”, “Укропу” і “Волі”, а переможець місцевих виборів – фракція БПП “Солідарність” – залишилась в меншості і без посад в керівництві. Вибори до міськради обласного центру взагалі виграла “Свобода”, а її кандидат Руслан Марцінків залишив президентську партію поза бортом за підсумками виборів міського голови Івано-Франківська. При розподілі портфелів Марцінківу вдалося посадити своїх людей на ключові посади в мерії. Зокрема, портфелі першого зама міського голови і секретаря міськради дісталися його давнім соратникам Миколі Вітенко та Оксані Савчук відповідно.

На п'ятому місці розташувався Ігор Насалик, який змінив у квітні депутатство на посаду міністра енергетики в уряді Гройсмана. Він був саме тим кандидатом від “Солідарності” на пост мера Івано-Франківська, у якого в другому турі виграв Марцінків. Особливо сильним є вплив Насалика в Калуському районі – в 2006 і 2010 рр. він обирався мером Калуша.

Високе шосте місце для народного депутата від округу №83 Олександра Шевченкаобумовлено головним чином його неформальним статусом представника в регіоні інтересів Ігоря Коломойського. Шевченко приєднався до “приватівців” на початку 2000-х, коли заснована ним компанія ТОВ “Скорзонера” почала будівництво гірськолижного курорту “Буковель” на гроші дніпропетровців. Потім він працював керуючим курорту, а з 2012-го група стала просувати Шевченко в політику. Він пробував свої сили на виборах мера обласного центру, втім навіть не пройшов до другого туру. Втім місцевий осередок “Укропу”, куратором якого являється Шевченко, отримала четвертий результат на виборах до обласної та Івано-Франківської міської ради.

Старою дружбою з Матвієнком формується вплив ще одного народного депутата від Івано-Франківської області (округ №84) – Михайла Довбенка. На виборах 2014 р Довбенко керував обласним штабом Петра Порошенка і був його довіреною особою в Прикарпатті.

Зміцнює свій вплив в області депутат ВРУ (округ №87) і лідер партії “Воля” Юрій Дерев'янко. Його політична сила за підсумками місцевих виборів отримала представництво в облраді, а соратниця Дерев'янко Ольга Галабала стала заступник голови. Щоправда, ненадовго.

Куратором області від “Народного фронту” залишається народний депутат і колишній заступник голови ОДА Володимир Шкварилюк, якого, крім політики, цікавить ще й будівельний бізнес (ТОВ “Княжий Галич”). Також до рейтингу потрапив ще один представник парламентської фракції НФ – народний депутат від 86-го округу Анатолій Дирів.

Саморозпуск рідної партії ( “УДАРу”) не завадив зберегти високий електоральний тонус колишньому керівнику Івано-Франківської міської осередку Юрію Солов'ю. Народний депутат від 89-го округу налагодив тісну співпрацю з Матвієнком і нині є одним з найактивніших представників президентської партії в регіоні.

Ще один “свободівець” в рейтингу – колишній голова Тернопільської облради і народний депутат VII скликання Олексій Кайда. На сьогодні його вплив обумовлено посадою заступника мера Івано-Франківська.

У топ-20 потрапив всього один представник “Батьківщини” – народний депутат VII скликання, а нині перший заступник голови облради Василь Гладій.

Зберігає напрацьовані роками зв'язки в місцевій владі та бізнесі колишній глава Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк. Чим активно користується його син Василь – почесний консул Угорщини в Івано-Франківську, який зумів в останні роки приватизувати кілька курортних об'єктів регіону.

За підсумками місцевих виборів у владі з'явився новий персонаж – власник будівельної компанії “Арсенал-сіті” Тарас Виноградник. Зараз він керує фракцією партії “Самопоміч” в облраді. Два інших великих забудовника Івано-Франківська та області –Володимир Балагура ( “Ярковиця”) і Микола Ковальчук ( “ВАМБУД”) отримали мандати депутатів міськради Івано-Франківська від “Солідарності”.

Замикає рейтинг еклектична трійка: глава правління “Прикарпаттяобленерго”Олександр Бубен, який представляє в регіоні інтереси братів Суркісів; керівник Нацполіціі області Віктор Шкутов і архієпископ і митрополит Івано-Франківський УГКЦВолодимир (Війтишин), який займає цю посаду з 2011 р.

Про Захід