Інструкцію щодо нарахування та сплати ЄСВ змінено

Опубліковано:

Міністерство фінансів України наказом від 28 березня 2016 року № 393 виклало у новій редакції Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного соціального внеску, затверджену наказом Мінфіну від 20 квітня 2015 року N 449, яким приведено у відповідність до норми статей 1, 4, 6 – 8, 10, 12, 25 та пунктів 9 2, 9 4 – 9 6 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" із змінами та доповненнями. Наказ №393 набрав чинності з дня його офіційного опублікування в “Офіційному віснику України” №36 від 17 травня 2016 року.

Основними змінами з 1 січня 2016 року є:

– збільшення максимальної величини бази нарахування єдиного внеску до двадцяти п'яти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок;

– виключено норми щодо розміру ЄСВ залежно від класу професійного ризику;

– встановлено єдину ставку внеску в розмірі 22%;

– уточнено правило нарахування єдиного соціального внеску з врахуванням розміру мінімальної зарплати. Коли база нарахування ЄСВ менше розміру мінімальної заробітної плати, то ЄСВ розраховують із розміру мінімальної заробітної плати. Правило діє за умови перебування працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

Окрім цього, уточнено, що вимоги щодо нарахування ЄСВ на заробітну плату (дохід), що не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, не застосовуються до заробітної плати:

– не за основним місцем роботи (базою нарахування ЄСВ є отриманий дохід (прибуток) незалежно від його розміру);

– яка нараховується підприємствами, установами, організаціями працівникам-інвалідам, до яких застосовують розмір ЄСВ 8,41%, 5,3% або 5,5%;

– працівників, яким надано відпустки без збереження заробітної плати на період проведення АТО.

Наголошуємо, фізичних осіб-підприємців виключено з переліку осіб, які мають право на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

А також, звертаємо увагу, зменшено строки сплати узгодженої суми недоїмки та суми пені та штрафів з 10 робочих днів до 10 календарних днів.

Відділ організації роботи

ГУ ДФС у Закарпатській області

Про Захід