Масове «безсоння» в Ужгороді: Як у місті пройшла «Ніч музеїв» (Фоторепортаж)

Опубліковано:

Вчора, 22-го травня, в Ужгороді відбулася масштабна акція "Ніч в музеї", яка стартувала вечері в суботу, а закінчилася на неділю. Цьогоріч у заході взяли участь аж 5 локацій: 3 музеї – Закарпатський краєзнавчий музей, Закарпатський обласний художній музей ім. Й. Бокшая та Закарпатський музей народної архітектури та побуту, а також кафе-музей "Під Замком" та галерея "Ілько".

Вже з раннього вечора ужгородці та гості міста почали збиралися на території скансену, де, в очікуванні основного дійства, можна було подивитися "вечурки", які відбувалися прямо у інтер'єрі хаток. Пізніше на сцені розпочали свої виступи колективи, які показали, як на Закарпатті традиційно проходили вечорниці, виконували народні пісні, танцювали та грали на різноманітних інструментах – від сопілки до трембіти. Потому почалося оригінальне представлення народних строїв Закарпаття. На сцену почергово виходили 11 пар, які під  супровід сучасної музики продемонстрували автентичні закарпатські костюми. В той час ведучий розповідав, з яких характерних елементів складається той чи інший костюм.

О 21-й годині відкрив свої ворота для відвідувачів Ужгородський замок, подивитися експозиції замку прийшла така кількість людей, що в коридорах музею люди пересувалися щільним натовпом, не менш людно було і на алеях замку. Особливе зацікавлення виклика показ унікального Королевського Євангелія (1401 р.), яке до цього не демонструвалося публічно.

В той час у внутрішньому дворі замку лунала чудова музика від струнного квартету "Dolce Vita", а танцювальний колектив Дому історичного танцю "Тартан" відтворював середньовічні танці. А колектив Ужгородського коледжу культури і мистецтв через хореографію показав, як творилася Земля. Між цим граф Міклош Берчені разом з дружиною Крістіною Чакі розповідали про те, як постав Ужгородський замок. На завершення проникливо виступив молодіжний хор Ужгородської парафії Усіх Святих.

В іншій частині міста – Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая можна було почути концерт камерного хору "Cantus", а також подивитися унікальну виставку присвячену 125-ти річчю видатного художника Адальберта Ерделі.

В галереї "Ілько" до пізньої ночі можна було слухати виступи відомих закарпатських гуртів та дивитися цікаві перформанси.

Варто зауважити, що цьогорічна "Ніч музеїв" в Ужгороді стала особливо масовою. Багатолюдно було не тільки в самих музеях, але й на підступах до них та на вулицях міста. Ужгородці "не спали" допізна цілими родинами: багато містян прийшло на заходи разом дітками, чимало людей з такої нагоди вбралися у ошатні вишиванки.

"Про Захід"

Про Захід