Тячівський прокурор поспілкувався з місцевою пресою

Опубліковано:

19 травня відбулась перша прес-конференція керівника Тячівської місцевої прокуратури Степана Жовніра, в ході якої він розповів про діяльність місцевої прокуратури та актуальні питання. У заході взяли участь представники місцевих ЗМІ.

Степан Жовнір найперше подякував журналістам за плідну співпрацю та запропонував присутнім ЗМІ зустрічатись частіше в такому форматі, де б можна було обговорити найболючіші питання краю.

За інформацією керівника місцевої прокуратури, за 4 місяці 2016 року рівень злочинності на 10 тис. населення у Тячівському районі знизився і складає 27,9. Всього обліковано 489 кримінальних правопорушень, 45,1% з яких розкрито, що перевищує обласний показник (40,4%). Водночас, у Рахівському районі рівень злочинності зріс і становить 42,7. Із облікованих 395 кримінальних правопорушень, 55,1% розкрито.

У сфері запобігання і протидії корупції Тячівською прокуратурою складено 2 протоколи, крім того, внесено 20 подань, 13 з яких розглянуто і четверо осіб уже притягнуті до дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Протягом 2016 року судами задоволено 12 позовів прокурора понад 31 млн. грн. та законної сили набрали 50 судових рішень на суму понад 1 млн. гривень, з яких виконано в повному обсязі на загальну суму 144 тис. гривень.

Упродовж 2016 року завдяки належному здійсненню процесуального керівництва оперативними працівниками прокуратури, слідчими підрозділами поліції (Тячівським, Дубівським та Рахівським) закінчено 
799 кримінальних проваджень.

До суду скеровано 199 обвинувальних актів, в тому числі 7 – з угодами про визнання винуватості, 1 – з угодою про примирення.

Не допущено порушень конституційних прав громадян у кримінальному провадженні. За результатами розгляду кримінальних проваджень в суді відсутні випадки ухвалення виправдувальних вироків.

Поруч з цим, при здійсненні нагляду за додержанням законів під час досудового розслідування Тячівською місцевою прокуратурою виявлено 19 прихованих від обліку злочинів, за якими розпочато кримінальні провадження 
(1 – направлено до суду), надано 340 письмових вказівок, скасовано 
15 незаконних постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень, погоджено 60 клопотань про обрання запобіжних заходів. Керівникам органів поліції скеровано 14 листів щодо усунення виявлених порушень при здійсненні досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Протягом вказаного періоду прокурорами погоджено 33 клопотання слідчих про проведення НСРД, з яких 25 задоволено судом, 5 – відмовлено, прийнято 2 рішення про розсекречення.

Як повідомив Степан Степанович, у ході здійснення нагляду за додержанням органами поліції законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності місцевою прокуратурою перевірено 200 ОРС, скасовано 6 незаконних постанов, надано 27 вказівок. Також, скеровано 3 доручення про проведення перевірки з метою усунення порушень закону.

При здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян за 2016 рік місцевою прокуратурою внесено 18 документів прокурорського реагування та скасовано 15 незаконних актів.

У сфері запобігання і протидії корупції Тячівською місцевою прокуратурою складено 2 протоколи про адміністративні корупційні діяння за ч.ч.1, 2 ст. 172-7 КУпАП, які судами розглянуті та двох осіб притягнуто до адмінвідповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Крім цього, місцевою прокуратурою внесено 20 подань в порядку ст.65 Закону України “Про запобігання корупції”, з яких 13 розглянуто, четверо осіб вже притягнуто до дисциплінарної відповідальності, 7 – перебувають на розгляді.

Також, він зазначив, що упродовж поточного року заявлено 8 позовів на суму 218 тис. грн.. З них у кримінальному судочинстві – 1 на суму 14 тис.грн. (про відшкодування шкоди заподіяної кримінальними правопорушеннями); у цивільному судочинстві – 1 на суму 30 тис.грн., а саме з питань захисту інтересів дітей, а також у господарському судочинстві – 4 на суму 174 тис.грн. у земельній сфері.

Крім того, вже задоволено – 12 позовів на суму 31млн. 633 тис.грн., закрито у зв'язку з добровільним відшкодуванням – 4, на суму 34 тис.грн., знаходяться у провадженні суду 9 позовних заяв на суму 396 тис.грн.

В рамках представницької функції прокуратурою розпочато 6 кримінальних проваджень: 3 – в сфері земельних відносин, 2 – у лісовій сфері та одне у бюджетній сфері.

Відповів керівник Тячівської місцевої прокуратури на усі питання, які цікавили журналістів. Зокрема, що стосується теми незаконних порубок лісу на території району Степан Жовнір зазначив, що “на сьогоднішній день у нас зареєстровано понад 50 кримінальних проваджень цієї категорії. Це мабуть одна з найболючіших проблем регіону і дуже не проста категорія злочинів. Досить важко правоохоронцям встановити лісопорушників, яким в той же час можуть сприяти працівники лісової охорони. У зв'язку з цим, з метою підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів регіону у сфері боротьби зі злочинністю на даному напрямку в травні поточного року утворено спільні міжвідомчі робочі групи з числа працівників місцевої прокуратури, відділу поліції, міжрайонного відділу УСБУ та міжрайонного відділу управління захисту економіки в області. Крім того, вказані робочі групи утворені щодо протидії та виявлення на території регіону корупційних злочинів, а також у сферах земельних правовідносин, нелегальної міграції, незаконного обігу та переміщення через державний кордон підакцизних товарів, вогнепальної зброї, боєприпасів, наркотичних засобів, щодо вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів та які були вчинені неповнолітніми або за їх участі.

Наостанок керівник Тячівської місцевої прокуратури запевнив журналістів, що “він абсолютно відкритий для преси та громадськості, працює прокуратура прозоро і тому наші двері відкриті і ми завжди готові до спілкування та співпраці”.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

Про Захід