Закарпатські митці за підтримки обласної влади видадуть нариси про подвиги воїнів АТО

Опубліковано:

У вівторок, 17 травня, у приміщенні обласної організації Національної спілки  письменників закарпатські митці провели круглий стіл на тему: "Питання війни та миру", запросивши воїнів АТО, голову обласної ради Михайла Рівіса, представників облвійськкомату та журналістів.

Модератором заходу був голова Закарпатської організації Національної спілки письменників Василь Густі, який і представив когорту відомих письменників та поетів. Це, зокрема, Михайло Рошко, Олександр Гаврош, Мар'яна Нейметі, Вікторія Андрусів, Юрій Шип, Володимир Товтин, Олександра Ігнатович, Василь Мулеса та Сергій Федака. Серед журналістів були: головний редактор газети "Фест" Василь Ільницький, Тетяна Грицищук, представники телеканалу "Тиса-1" та інші.

Після представлення гостей заходу Василь Густі одразу ж перейшов до діла і розповів про мету цього поважного зібрання. Він запропонував майстрам красного слова підготувати книги про закарпатських воїнів АТО, а керівнику облради – підтримати їх видання.

– Як бачимо, ці хлопці з багатющою біографією. Адже вони побували у гарячих точках, у полоні, з якого комусь вдалося втекти, а когось визволили. Вони є важливими свідками складного періоду нашого часу. Тому митці повинні долучитися до всенародної справи, висвітливши ці страшні, драматичні та героїчні події, які вже третій рік відбуваються на сході України. Потрібно засобами художнього слова зберегти для нащадків ці події, підготувати та видати у світ книжку нарисів про тих хлопців, які загинули, а також написати про тих, які повернулися з того пекла живими, – запропонував присутнім Василь Петрович. Всі одразу ж підтримали слушну ідею очільника обласної спілки письменників.

Надаючи слово голові обласної ради, Василь Густі наголосив, що Михайло Рівіс неодноразово побував в АТО, привозячи спорядження для воїнів та приймаючи безпосередню участь в розбудові військових укріплень.

– Ця вже довготривала війна показує всьому світу, що російський агресор не врахував духу українського народу та неоціненної підтримки наших волонтерів. Правду кажуть, що у війни – жіноче обличчя.  Вважаю, що працівникам пера також треба написати і про те, як закарпатські жінки блокували дороги, протестуючи, аби не брали їх чоловіків та синів в АТО. Відтворивши ці неприємні сторінки, ви возвеличите велич духу тих хлопців, які добровільно йшли відстоювати нашу Батьківщину, її територіальну цілісність та незалежність. На щастя Україна має більше таких синів! – підкреслив Михайло Михайлович, скромно додавши: – Погоджуюся з висловом про те, що чиновники, які побували в АТО – це реальні туристи! Я також був туристом".

Заслужений журналіст України Василь Ільницький зазначив, що в АТО вже загинуло 70 закарпатців, і якщо хоч один із письменників напише нарис про загиблих, то це буде гарна історична пам'ять для теперішнього і прийдешнього покоління. "Це – наш моральний обов'язок розповісти майбутньому поколінню про героїзм наших земляків!" – резюмував Василь Ільницький.

А Михайло Рошко висловив думку про те, що для написання цікавої книги, потрібно аби письменник особисто побував на полі бою, в окопах, відчувши свист куль та цокотіння зубів. Тож він запропонував представнику влади організувати поїздку у зону АТО для письменників Закарпаття.
Присутній полковник Володимир Коршунов звернувся до письменників з пропозицією активніше пропагувати вітчизняну книгу, а також висвітлювати не лише добровольців, а й простих солдат Збройних сил України, які на передовій гідно несли службу, приймаючи ворожі удари на себе. "З прес-центру АТО щоденно йде суха та монотонна інформація та й не завжди правдива, а треба подавати жваво, об'єктивно та креативно", – зауважив військовий.

Його підтримали закарпатські учасники АТО, які також наполягають, аби центральна влада подавала не суху статистику, а поіменно хто загинув, кого поранено і при яких обставинах.

Юрій Шип висловився, що кожен письменник має передати правдиве розуміння того, що відбувається в зоні АТО та прочитав свого вірша, де йдеться про аморальність влади, яка не повинна обдирати співвітчизників у скрутні часи, а зробити Україну процвітаючою державою.

Присутній капелан, який духовно підтримував наших хлопців на передовій, був щирим та відвертим: "Молитва тут у храмі, і молитва в зоні АТО – дуже різниться. Людина, яка не понюхала тієї землі, не може зрозуміти того, що там насправді відбувається, – сказав священнослужитель, додавши: – Через Бога ми бачимо справжні справи і подвиги людей".
Насамкінець на згадку про цю зустріч письменники подарували учасникам АТО свої книги з автографами, обмінялися контактами, а Михайло Рівіс пообіцяв всіляко сприяти у виданні книжок про закарпатських героїв.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід