Регіональна Газова Компанія підтримує введення урядом єдиної ціни на газ для споживачів

Опубліковано:

Регіональна Газова Компанія (РГК) підтримує рішення Кабінету Міністрів про введення з 1 травня 2016 року єдиної для всіх побутових споживачів і підприємств ТКЕ ціни на газ, розрахованої, виходячи з вартості імпортного газу. При цьому РГК зазначає, що реформа газової галузі вимагає комплексних рішень, завдяки яким на ринку газу буде створена реальна конкуренція, а споживач побачить поліпшення якості обслуговування.

 

Багаторічне штучне заниження цін на газ коштом перехресного субсидіювання з бюджету призвело до дисбалансів в економіці України, нестабільності курсу і до стагнації газової галузі. Спотворені ціни на газ не стимулювали споживачів до раціонального використання дорогого та дефіцитного ресурсу. До того ж, різниця в цінах для різних категорій споживачів створювала умови для корупції і злодійства.

 

Неринкові ціни на газ та зарегульованість робили неможливим залучення інвестицій у газову галузь. Як результат – падіння обсягів видобутку газу, зношеність транспортної інфраструктури, підвищення ризиків створення аварійних ситуацій та позапланових відключень споживачів від газу, вимивання найбільш професійних кадрів з галузі.

 

Всі учасники ринку очікують, що перехід на новий рівень цін наблизить український газовий ринок до європейських стандартів. Усунення крос-субсидіювання газу для населення – це важливий, але не єдиний крок для цього. Необхідна також швидка лібералізація ринку в частині розподілу та постачання газу для побутових споживачів.

 

Тарифи на послуги з доставки газу до споживача повинні також відповідати європейським стандартам і адекватно відображати витрати на забезпечення безпеки і стабільної роботи системи. Недостатність тарифу і зниження обсягів транспортування газу призводять до дефіциту фінансових ресурсів та збитків газорозподільних компаній. За 2014-2015 роки збитки у газорозподільній галузі сягнули 5,6 млрд. грн.

 

Через найжорсткішу фінансову кризу в галузі неможливо модернізувати фізично зношене газове обладнання, вже кілька років поспіль на газопроводах проводять лише поточні ремонтні роботи для підтримки системи в робочому стані. Проблеми, які існують в системі нарахування субсидій для населення, залишають постачальників газу та операторів ГРС без обігових коштів – галузь практично не отримує живих грошей, а субсидіями зарплату не заплатиш, автомобіль не заправиш і труби не купиш.

 

Дефіцит фінансів, який виник, не дозволяє забезпечити всіх побутових споживачів індивідуальними лічильниками газу, як це передбачено Законом "Про комерційний облік природного газу". Погіршує ситуацію в галузі низький рівень заробітних плат. Якщо в минулому році в тарифі була врахована середня зарплата на рівні 4442 гривні, то на цей рік вона зменшена до 3961 гривні. Це призводить до відтоку професійних кадрів – у минулому році загальна чисельність працівників сфери газорозподілу скоротилася з 59,5 тис. до 56 тис. осіб.

 

У зв'язку з цим РГК сподівається, що найближчим часом повною мірою будуть реалізовані норми Закону "Про ринок природного газу" і вторинного законодавства, прийнятого на виконання цього закону. Зокрема, буде впроваджено оплату послуг газорозподільних компаній, виходячи із приєднаної потужності, як це передбачено Кодексом ГРМ. Крім того, необхідно найближчим часом вжити подальші кроки з реформування ринку, щоб вартість газу для всіх категорій споживачів визначалася попитом і пропозицією, а не урядовими рішеннями. Тільки тоді споживач зможе не лише платити європейські ціни за газ, але і отримати європейський рівень сервісу.

 

Довідка

 

Регіональна Газова Компанія спеціалізується на управлінському консалтингу в газорозподільному секторі. Українські газорозподільні компанії об'єдналися під брендом РГК для вирішення комплексних завдань, які дозволять поліпшити обслуговування споживачів газу, модернізувати галузь і впровадити сучасні стандарти роботи. Компанія почала свою діяльність в 2010 році і на сьогодні вже об'єднує понад 20 газорозподільних підприємств. РГК відкрита для всіх компаній, що бажають брати участь у створенні стандартів майбутнього газорозподільної галузі України.

 

Ломакін Юрій Олексійович

Фахівець із зв'язків з громадськістю

Про Захід