Статус-кво Закарпатської облради: влада не міняється

Опубліковано:

Після нещодавнього конфлікту між головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем та партією “Відродження”, із гучними взаємними обвинуваченнями та публічними заявами, у повітрі повисла незручна “пауза”. З одного боку, Геннадій Москаль залишився на посаді, але перед “Відродженням”, як того вимагала політсила, наразі так і не вибачився. Водночас, після офіційної заяви політсили, мовляв, до того моменту, доки не буде публічного вибачення, або доведення звинувачень – фракція партії “Відродження” в Закарпатській обласній раді не підтримуватиме жодних ініціатив голови області, здавалося б, вартувало чекати якихось конкретних дій. З'явилися обґрунтовані припущення про те, що розклад сил у Закарпатській обласній раді може змінитися, а нинішня ситуативна більшість переформатуватися, або й взагалі розпастися.

“Про Захід” вирішив поцікавитись у представників політичних партій, які представлені в Закарпатській облраді, чи дійсно зараз є ризик того, що розклад сил в раді таки зміниться.

Насамперед, звернулися за коментарем до основних фігурантів цього конфлікту представників партії “Відродження”, які власне й пообіцяли не підтримувати ініціативи Геннадія Москаля. Втім, коментар представника політсили виявився зовсім не таким категоричним, як попередня офіційна заява. Василь Кошеля, голова Закарпатської обласної організації партії “Відродження”: “З приводу заяви Геннадія Москаля – партія “Відродження” офіційно озвучила свою позицію, мені більше додати нічого.

З приводу майбутньої нашої роботи, особливо в Закарпатській обласній раді, я можу сказати одне: депутати від “Відродження” завжди голосувала за ті рішення, які спрямовані на благо Закарпаття, на покращення життя наших людей, на процвітання регіону. Ми й надалі будемо підтримуватимемо такі проекти, оскільки всі живемо в одній області, і ніяка політика не повинна заважати її розвитку”.

Така стриманість у висловлюваннях попередньо начебто доволі рішуче налаштованої політсили, призводить до висновку, що напруження вщухло і конфлікт не вийшов за межі звичних, хоч і гучних політичних заяв.

Кандидат політичних наук, викладач кафедри країнознавства УжНУ, Михайло Шелемба також не бачить передумов, які б змінювали розклад сил в Закарпатській облраді. “Наразі оця ситуація – це більше політичний популізм чи піар, і все це не призведе до розпаду більшості в облраді. Зауважу, що всі основні фігуранти (політичні партії) в облраді – є представлені у Верховній Раді. Домовленості ж між фігурантами “наверху” залишаються в силі і загальний вектор зберігається. Тож в обласній раді теж все залишиться як було. Можливо, з певними вкрапленнями політичного популізму. В якомусь сенсі це все навіть добре. Адже, якби відбулися зміни, то постало б питання призначення голови, знову почався б пошук підтримки серед депутатів. Це все знову переросло б у політичну гру і забрало б час”, – наголосив політолог.

Депутат Закарпатської облради від ВО “Батьківщина” Андрій Шекета вважає, що до кінця можна буде зрозуміти, що відбувається, після чергового пленарного засідання ради: “Ситуація, що склалася із заявами голови ОДА і, відповідно, партії “Відродження”, звісно дуже цікава. По-перше, вони чітко показують, що в обласній раді БПП і “Відродження” є політичними союзниками. Хоча до цього часу ніхто вголос не хотів визнавати існування більшості БПП, “Відродження”, угорців і ОПОБЛОКУ. Виходячи із заяви “Відродження”, вони чекають публічних вибачень від Москаля, а він не той, хто звик вибачатися, тим паче публічно. Він скоріше буде вживати якісь адмінзаходи, можливо навіть через силовиків, щоб вказати депутатам від “Відродження” на їхнє місце. Якщо на черговій пленарці вони спокійно будуть голосувати за всі рішення, значить, Москаль зумів їх переломити, незважаючи на їхні такі браві заяви. Але, думаю, це буде “любов за примусом”, тому недовга. Ну, і на наступній “пленарці” має розглядатись питання заступника голови обласної ради. Наскільки мені відомо, Москаль хотів, щоб цю посаду зайняв хтось з “Відродження”, наприклад, Петро Грицик чи Андрій Андріїв. А зараз така підтримка з боку БПП кандидата від “Відродження” покаже слабкість Москаля, який мав чимось задобрити “Відродження”, щоб ті і надалі підтримували політику голови ОДА”.

Переконаний, що жодних змін у розкладі сил облради не відбудеться представник Єдиного Центру, депутат Золтан Ленд'єл: “Не буде змін. Геннадій Москаль зберіг статус-кво. Зараз ідуть політичні консультації, але вони (“Відродження”) постійно і близько працюють. У нас для змін не буде вистачати голосів. Зрештою зважте, які питання розглядає облрада – це важливі для життя області господарські питання, розподіл коштів тощо. Звісно, що ми будемо голосувати так, аби було добре людям. Наразі не бачу можливості щось міняти. Зміни можливі тільки у випадку змін на найвищому рівні влади.

Своєю чергою, представник “Опозиційного Блоку” Олександр Ледида, також відзначив, що в роботі ради навряд чи щось зміниться. “Обласна рада – це не законодавчий орган, в якому дійсно важливою є створення коаліційної більшості. Тим паче, що всі спірні питання – як то бюджет області, кандидатура голови облради та заступників, вже проголосовані до цього часу. Тож аж такої великої потреби у більшості наразі немає”.

А от представник КМКС в облраді, депутат Карло Резеш взагалі поки що відмовився коментувати ситуацію, позаяк не володіє повною інформацією про те, що сталося, оскільки якийсь час перебував за межами області.

Втім, варто відзначити, що у резонансному зверненні Геннадія Москаля до очільника уряду, йшлося насамперед про потенційні зміни в керівництві Закарпатської митниці. Наразі ж на митниці також зберігається статус-кво. Тож цілком ймовірно, що можливі пертурбації на Закарпатській митниці можуть призвести до чергових гучних заяв очільника області та нових політичних скандалів.

Лариса РОМАНЮК, “Про Захід”

 

Про Захід