Селфі, сапання картоплі і політика: Хто популярний у закарпатському Фейсбуці

Опубліковано:

Днями відомий телеканал на своєму офіційному сайті розпочав голосування за визначення ста кращих топ-блогерів України. Зокрема, під час визначення десятки кращих з них у різних категоріях, одним з параметрів відбору є найбільша кількість "фоловерів" дописувача. Тобто людей, які спеціально підписалися на "блогера", аби слідкувати за тим, що відбувається на його сторінці у мережі Фейсбук.

Своєю чергою "Про Захід" вирішив поцікавитися, хто ж має найбільшу кількість підписників у закарпатському сегменті мережі Фейсбук, та, загалом, може вважатися популярним "фейсбук-блогером" за вищенаведеними критеріями. Забігаючи наперед, зазначимо, що результат виявився зовсім неочікуваним і доволі цікавим.

"Сапати крумплі" – це популярно

На Закарпатті вистачає дописувачів у Фейсбуці, на яких підписуються сотні людей. Здебільшого – це відомі політики, шоумени, письменники, журналісти, і просто публічні люди, які активно ведуть свої сторінки у мережі.

У пошуках "блогерів" з великою кількістю "фоловерів" журналіст "Про Захід", здавалося б, логічно орієнтувався на людей відомих у своїх сферах, просто медійних персон, або ж тих, хто здобув якусь популярність саме завдяки своїм дописам на власних сторінках в мережі Фейсбук. Однак, як кажуть на Закарпатті: "Не так ся стало".

У результаті таких пошуків майже випадково виявилося, що по кілька тисяч підписників запросто мають звичайні дівчата із сіл та міст різних районів Закарпаття. Ба більше – для того, аби бути цікавими своїм читачам та отримувати за тисячу "лайків", зовсім не потрібно серйозно розмірковувати про політику, писати про високі тарифи чи щодня жартувати, аби розважити онлайн-публіку: достатньо регулярно фотографуватися та "постити" світлини у себе на сторінці.

У профілі користувачки Бенце Евелін зазначено, що вона живе в смт. Батьово Берегівського району. Звичайно, що важко назвати блогером того, хто публікує здебільшого власні світлини з короткими підписами, але наразі у дівчини майже 6 тисяч підписників!

Просто для порівняння відомий український письменник Андрій Любка 6225 підписників.

Одне фото гарненької білявки за короткий термін збирає в середньому 1 тисячу "лайків", але є й окремі світлини-рекордсмени.

Напевно, мало хто з відомих блогерів може похвалитися тим, аби фото, на якому він зазнімкований з мотикою на грядках, зібрало кілька тисяч "лайків". У Евелін така світлина зібрала 12 тисяч "лайків", 216 поширень та 897 коментарів…

У користувачки BánDóriDóra з села Бене Берегівського району підписників менше – 2616 осіб, але все одно більше ніж, ніж у багатьох закарпатських політиків.

У Ванеси Федорскі, яка згідно даних профілю проживає в селі Боржавське Виноградівського району, 1750 підписників, а одна світлини з дівчиною збирає у середньому 700-800 "лайків".

За "блогеркою" Nikol Nixy Малої Доброні Ужгородського району стежать 1673 читачі.

А світлини дівчини також набирають по кількасот "лайків". Насправді, як виявилося, під час навіть такого поверхового огляду, отаких от "блогерів" із сіл та селищ Закарпаття, які запросто набирають сотні "вподобано", мають по дві-три тисячі підписників та по майже 5 тисяч друзів (5000 – ліміт мережі Фейсбук) у закарпатському сегменті мережі вдосталь. І для того, аби їх всіх перерахувати, явно не вистачить одного матеріалу.

Втім дещо кумедним виглядає те, що в той час, коли хтось ламає голову над тим, щоб ще такого цікавого написати, аби збільшити кількість підписників і отримати жадані "лайки" – закарпатські дівчата роблять банальне "селфі" і збирають сотні і тисячі "пальців вгору".

Кому Фейсбук – робота

На довершення кореспондент "Про Західу" вирішив передивитися сторінки політиків у Фейсбуці, які, звісно, кардинально протилежні від активності в мережі попередніх дописувачів. Власне, якщо окремо розглядати сторінки політиків, на яких теж активно підписуються користувачі, то вони зазвичай мають доволі велику кількість "фоловерів".

Позаяк така сторінка – це вже частина публічної роботи, а не просто спілкування в мережі. Так, наприклад, за нинішнім головою Закарпатської ОДА – Геннадієм Москалем стежать 82 795 осіб. Однак, тут варто зауважити, що, швидше за все, таку кількість підписників голова ОДА здобув ще до свого приїзду на Закарпаття.

Для порівняння голова Верховної Ради Андрій Парубій має 81 819 фоловерів. 

Зауважимо, що мова йде саме про "фоловерів", тобто людей, які спеціально підписуються на особу, для того, аби читати від неї новини, переглядати світлини тощо. Дуже часто для політиків в мережі фейсбук створюють спеціальну сторінку, яку можна тільки "вподобати", опція "підписатися" в такому випадку відсутня. Для того, аби така сторінка набула популярності, часто її штучно розкручують за допомогою інтернет-ботів – спеціальних програм, щоавтоматично виконуютьякі-небудь дії, наприклад, "лайкають" сторінку політика.

Тобто зрозуміти, яка саме кількість реальних людей вподобала сторінку політика доволі марудна і непроста справа. Наприклад, доволі багато, як для закарпатського політика, вподобань у сторінки нардепа Віктора Балоги – 29 387.

У середньому однин допис політика набирає 2-3 сотні вподобань та кілька десятків поширень. Така розбіжність між загалом великою кількістю тих, хто вподобав сторінку, і тими, хто регулярно стежить за дописами, може свідчити саме про штучність її розкрутки.

У цілому, якщо продивитися сторінки інших закарпатських політиків, що присутні у Фейсбуці, то і кількість підписників і тих, хто просто вподобав сторінку – значно менша за числа попередніх "блогерів": здебільшого – це кілька тисяч "фоловерів".

Так, наприклад, голова Закарпатської обласної радої Михайло Рівіс взагалі має всього 324 підписників. 

А колишній голова облради Володимир Чубірко – 758.

Загалом – політики з невеликою кількістю підписників просто не надто активно ведуть власні сторінки в мережі. Тобто розкрутка сторінки спеціально не проводилася, або ж її створили недавно.Дописи на таких сторінках з'являються час від час, здебільшого – це реакція на якусь подію чи привітання із святами.

Лариса РОМАНЮК, "Про Захід"

Про Захід