Дні України в Кошице розпочалися з фотовиставки “Війна за мир”

Опубліковано:

19 квітня у мистецькому центрі "Културпарк" відкрили міжнародну документальну фотовиставку "Війна за мир". Саме з виставки і розпочалися "Дні України в Кошице-2016". 

Урочисте відкриття відбулося за ініціативи ГО "Словацько-Український Центр Партнерства", ГО "Закарпатська громада" та ГП Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгороді .

Генеральний консул Словацької Республіки пані Янка Буріанова під час відкриття зазначила : "Для мене велика честь уже вдруге брати участь у відкритті Днів України в Кошице. Я дуже горда за Кошице, яке організувало такий великий захід, та вітаю усіх учасників з України, які презентують тут свою культуру". 

"Ідея цієї фотовиставки виникла під час гуманітарної місії нашого головного партнера в Україні – ГО "Закарпатська громада" на Схід України. Ця виставка має показати всім актуальну ситуацію, 

яка зараз є в Україні, – повідомив на відкритті Едуард Булина, голова об'єднання "Словацько-Українського Центру Партнерства", – Завдяки Дням України можемо представити виставку й мешканцям Кошице". 

На фотографіях зображені добровольці та бійці окремої зведеної штурмової роти "Карпатська Січ" у складі 93 механізованої бригади Збройних сил України. У роботах охоплено період від початку діяльності військових по сьогодення. Четверо фотографів – Алла Федорченко, Мирослав Мисла, Ірина Цвіла, Вікторія Пришутова, ризикуючи життям, протягом року збирали представлені фотографії.

"Насправді, це не зовсім антитерористична операція, це справжня війна, війна – не з сепаратистами на Сході України, війна з Російською Федерацією, — висловився Андрій Ткачук, учасник антитерористичної операції на Сході України, боєць батальйону "СІЧ" та представник ГО "Закарпатська громада". 

"Між композиціями видно листи воїнів та листи від малечі, які були для нас талісманами-оберегами", – додав Андрій Ткачук.

На виставці також представлені роботи художника та волонтера Карпатської Січі із Закарпаття Василя Полажинця.

"Я презентував свої картини оберегів для наших воїнів — стилізовані старослов'янські орнаменти. Також виставив картину подій на Майдані, я теж був там і зобразив те, що там відбувалося", – розповів Василь. 

Програму фотовиставки можна переглянути на сайті.

Виставка триватиме до 30 квітня.

Місце проведення : місто Кошице, Казарми (Културпарк), вулиця Кукучінова 2.

Контакти : +421 902 069 562, – інформує прес-служба ГО "Закарпатська громада" та " SU С P".

Про Захід