Як зобов’язати роботодавця виплатити заборговану заробітну плату

Опубліковано:

Мешканці Мукачева не виплачували заробітну плату  та відпускні, які належали їй за законом. Роботодавець мотивував це тим, що на виплату немає коштів. Втім, Валерія Андріївна звернулася до Мукачівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де їй допомогли вирішити цю проблему.

Валерія Андріївна – інвалід І групи, тому, відповідно до Закону України "Про безоплатну правову допомогу", має право на адвоката за рахунок держави. Її інтереси у суді представляв адвокат Юрій Соскіда, який допоміг жінці подати до суду заяву про видачу судового наказу нарахованої, але не виплаченої заробітної плати. Після подання заяви, Мукачівський міськрайонний суд видав судовий наказ, в якому заявлені вимоги задоволено в повному обсязі. 

Потрібно пам'ятати!

Стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати регулюють:

– п1.ч.1 ст.96, ст.103-106 Цивільного процесуального кодексу України,

– ст.115 КЗпП України,

– ст.21, 24 Закону України " Про оплату праці",

– ст.19 Закону України " Про виконавче провадження"

Тому зобов'язати роботодавця виплатити нараховану, але не виплачену заробітну плату можна, звернувшись із заявою до суду. Зразок заяви можна переглянути тут.

Якщо Вам складно скласти таку заяву самотужки, і ви є суб'єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, звертайтеся до місцевих центрів на Закарпатті:

– Ужгородський місцевий центр: 88017, м.Ужгород, вул.Загорська, 51;

– Мукачівський місцевий центр: 89600, м.Мукачево, вул.Горького, 25;

– Хустський місцевий центр: 90400, м.Хуст, вул.Карпатської Січі, 53а.

Крім того, зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 – Ви можете отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу, актуальні адреси центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій Україні та інші. Телефонна лінія діє цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів.

Прес-служба Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області 

Про Захід