Понад 2500 закарпатців вже скористалися кредитами на енергозбереження

Опубліковано:

Банками-партнерами цієї програми в області видано кредитів на суму понад 52 мільйона гривень.

Про це сьогодні, 12 квітня, під час брифінгу повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА Едуард Маляр.

Для населення Уряд розробив державну програму підтримки  енергозбереження, яка допоможе платити менше за житлово-комунальні послуги. Зокрема, вона передбачає відшкодування для фізичних осіб 20% тіла кредиту на придбання твердопаливних котлів, а також відшкодування 30% на придбання матеріалів для впровадження енергозберігаючих заходів та 40% для ОСББ, ЖБК (житлово-будівельні кооперативи) для впровадження енергозберігаючих заходів у багатоквартирних будинках. Крім цього, якщо позичальником є фізична особа-отримувач субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, йому відшкодовується 70% суми “енергоефективного” кредиту.
Для співвласників багатоповерхових будинків розроблена спеціальна програма кредитування на придбання енергоефективного обладнання та утеплення будинку.
Громадянам Уряд пропонує здешевити послуги житлово-комунального господарства низкою кроків, наприклад, встановити негазовий котел або придбати енергозберігаюче обладнання чи матеріали.

“Обласна державна адміністрація також долучилася до цієї програми, підписавши з представниками Держенергоефективності України, Закарпатської обласної ради та Ужгородським міським головою Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків”, – поінформував Едуард Маляр. Відповідно до зазначеного Меморандуму, розроблено Програму енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2016-2020 роки, яку в березні схвалили депутати обласної ради. Нею також передбачено відшкодування частини відсоткової ставки за кредитами, отриманими населенням на заходи з енергозбереження. “Відповідно до положень зазначеного меморандуму, обсяг фінансування на ці цілі на поточний рік становитиме 1 мільйон гривень. Ці кошти виділятимуться за результатами перерозподілу вільних залишків обласного бюджету та спрямовуватимуться на покриття 15 відсотків річних з 25-ти, нарахованих банками”, – зазначив Едуард Маляр.

Подібні програми, схвалені також в найбільших містах області. “В Ужгороді на відшкодування відсотків “теплих” кредитів для населення та ОСББ передбачено разом 2 мільйона 200 тисяч гривень, в Мукачеві – 1 мільйон гривень лише для населення”, – повідомив посадовець.

“Таким чином, скориставшись кредитами на енергозбереження, закарпатці зможуть заощадити на придбанні енергоощадних матеріалів та в подальшому суттєво зекономити кошти при оплаті за спожитий газ”, – резюмував директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА, – інформує прес-служба Закарпатської ОДА.

Про Захід