«Закарпаттяобленерго» просить закарпатців не панікувати

Опубліковано:





Як відомо, близько місяця тому Міненерговугілля запровадило по всій Україні графіки обмеження споживання електричної енергії (ГОЕ) та графіків обмеження споживання електричної потужності (ГОП). Зараз з'явилося повідомлення про те, що міністерство вже планує й відключення населення від електропостачання. Ця інформація викликала чималий резонанс серед споживачів. Частина скарг звучить приблизно так: “Ми оплачуємо спожите, то чому нас обмежують? Чому ми повинні страждати?” ПАТ “Закарпаттяобленерго” надає вичерпні роз'яснення з цього приводу.

За даними Міненерговугілля, запровадження ГОЕ та ГОП, які діяли в серпні поточного року, не дали очікуваного ефекту, тому міністерство погодило застосування з 29 серпня 2014 року графіків обмеження та аварійного відключення (ГАВ) споживачів. “При застосуванні ГАВ відключення підлягають побутові споживачі (населення) без відключення промислових підприємств”, – йдеться в листі Міненерговугілля, що опублікований і на офіційному сайті ПАТ “Закарпаттяобленерго” www.energo.uz.ua.

У листі також пояснюється необхідність запровадження обмежень по потужності та споживання електроенергії. Як відомо, наразі в Україні запроваджений надзвичайний стан в енергетиці, адже має місце напружена ситуація з поставками палива на електростанції. Тому питання зниження електроспоживання, особливо в денний час, залишається пріоритетним і його вирішення дозволить забезпечити стале функціонування об'єднаної енергетичної системи України. З огляду на це всі обласні енергетичні компанії по Україні зобов'язали в триденний період розробити комплекс ефективних заходів щодо зниження енергоспоживання в робочі дні вересня в період з 8 до 22 години доби в обсязі не менше 20 % добового електроспоживання. “Одним із ефективних заходів може бути примусове обмеження споживачів в окремі години доби”, – йдеться в листі Міненерговугілля.

Генеральний директор ПАТ “Закарпаттяобленерго” Віктор Петров чітко пояснює причини необхідності обмеження як щодо потужності, так і щодо споживання електроенергії. “Поясню структуру виробництва електроенергії в Україні, – коментує Віктор Володимирович. – Так, атомні електростанції в нашій державі виробляють близько 44 % від загальної потреби електроенергії, 47 % забезпечують теплові електростанції, 8 % – гідроелектростанції та ще близько одного відсотка дають інші альтернативні джерела енергії. Проблема на сьогодні виникає насамперед з категорією “теплоелектростанції”, оскільки природним джерелом енергії для них є вугілля або газ. Блакитне паливо, як відомо, в дефіциті, а вугілля не постачається через бойові дії на Донбасі, затоплені вугільні шахти, зруйновану інфраструктуру. За підрахунками, запасу наявного вугілля нам вистачить до середини листопада, тож урядові вдалося домовитися про його поставки з південноафриканських країн. Тим не менше з огляду на все вищесказане наразі і є необхідність перекривати дефіцит тієї потужності, яку забезпечують саме теплоелектростанції, шляхом запровадження обмежень”.

Зі слів генерального директора, для виходу з положення складаються Графіки обмеження використання потужності (ГОП), Графіки обмеження електроенергії (ГОЕ) та Графіки аварійних відключень (ГАВ), які погоджуються обласною державною адміністрацією. “Попри все сказане я хотів би застерегти населення від паніки: про багатогодинні щоденні (як точаться розмови) відключення населення від електропостачання все ж таки не йдеться, – каже В. Петров. – Вимикатимуть електроенергію лише в той день і в тому разі, якщо надходитиме відповідна вказівка. І навіть в тому випадку, коли вона надійде, ми плануємо здійснювати обмеження таким чином, щоб населений пункт не залишалися відімкненими від електропостачання більше, ніж на 2 години. Населені пункти просто чергуватимуть, як це практикувалося й раніше”.

Наразі, як стало відомо, з огляду на скрутну ситуацію в енергетиці вже відключають від електропостачання Крим, а також на розгляді питання обмеження експорту, який на сьогодні складає близько 5 % у загальному балансі.

З огляду на все вищесказане ПАТ “Закарпаттяобленерго” просить споживачів з порозумінням поставитися до необхідності обмеження потужності та електроенергії, адже це не забаганка підприємства, це необхідність, спричинена особливими умовами роботи в період війни. “Це крайні заходи, і населення має з порозумінням поставитися до них, адже тяжко зараз всій країні, – коментує Віктор Петров. – Такі кроки, як обмеження, вимушені, і я певен, що тимчасові. Водночас я вірю, що український народ витримає всі випробування і вийде з них переможцем”.

Генеральний директор також нагадує: споживачі з будь-яких питань, що можуть виникнути щодо запровадження обмежень, а також з будь-яких інших приводів можуть звернутися до кол-центру ПАТ “Закарпаттяобленерго”. Кол-центр працює за номерами 0800 50 16 20 або (0312) 61-94-94 у цілодобовому режимі. Дзвінки на багатоканальний номер 0 800 50 16 20 зі стаціонарних та мобільних телефонів на території України для споживачів є безкоштовними. Дзвінки за міським номером в Ужгороді (0312) 61-94-94 оплачуються згідно з діючими тарифами міського чи міжміського зв'язку.

Прес-служба ПАТ “Закарпаттяобленерго”


Про Захід