У цей день 69 років тому було створено Чопську митницю

Опубліковано:





Чопська митниця створена наказом Народного комісаріату зовнішньої торгівлі Союзу Радянських Соціалістичних Республік №241 8 вересня 1945 року.

Очолив новостворену митницю Д.І. Тєлєжкін. Його та ще шість осіб зарахували до штату митниці, й 22 листопада 1945 року о 10 годині за Московським часом вони приступили до виконання своїх обов'язків на залізничній станції Чоп.

У той період, а саме – у перші післявоєнні роки, робота митниці була спрямована на відновлення народного господарства від розрухи. Пріоритетними завданнями перед працівниками були поставлені збереження вантажів, їх суворий облік та дотримання законності ввезення.

Так, вже через місяць діяльності в 1945 році працівники митниці оформили 80 ешелонів й пропустили через кордон 22 тисячі тон імпортних вантажів.

Того ж року потужності митниці почали розширюватись: у листопаді 1945 року відкрились митні пости “Мукачево” та “Страж”, а на початку 1946 року – “Тересва” та “Чорний Ардов”. Таким чином, у січні 1946 року у підпорядкуванні Чопської митниці вже знаходилися 4 митні пости, а в штаті працювали 22 працівники.

Сьогодні Чопська митниця – це 14 митних постів, що знаходяться на перетині кордонів індустріально розвинених регіонів Східної та Центральної Європи та пильно стежать за економічною безпекою нашої держави. Наразі це потужна та дієва структура, адже лише за серпень 2014 року у зоні діяльності митниці у обох напрямах пропущено 802 975 громадян, 346 335 транспортних засобів та 1 861 660 тон вантажів, а загалом у штаті працюють 910 фахівців.

Чопська митниця розташована на шляху п'ятого Критського міжнародного транспортного коридору, який проходить через Трієст-Любляну-Будапешт-Братіславу-Чоп та Львів.

Завдяки вигідному розташуванню і наявності у зоні діяльності митниці розгалуженої транспортної мережі, прикордонної інфраструктури та потужного транспортного вузла Чопська митниця по праву вважається західними воротами України.

Зі святом, колеги!

Інформаційно-комунікаційний відділ
Головного управління Міндоходів у Закарпатській області


Про Захід