В Ужгороді відбулося навчання новообраних сільських лідерів

Опубліковано:

Чергова когорта новообраних сільських і селищних сільських голів пройшла навчання, організоване Закарпатським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. За гарною традицією, захід відбувся у приміщенні Закарпатської обласної ради 22 березня.

Близько 20, обраних восени сільських лідерів мали нагоду ознайомитися із реформами, пов'язаними із курсом на децентралізацію, який держава активно проголошує.

Начальник управління юстиції Закарпатської області Руслана Натуркач розповіла про додаткові можливості поповнення місцевого бюджету, а головно – наближення до споживача послуг, які з'являються у громад із змінами до правил реєстрації нерухомого майна та бізнесу. До слова, лише в минулому році завдяки цій роботі, до державного бюджету, за словами Руслани Павлівни, надійшло близько 6 млн. гривен. А це – ті кошти, які можуть “осісти” в місцевих бюджетах. Питання запровадження бюро первинної правової допомоги, введення посади державного реєстратора, умови функціонування он-лайн сервісу – усі ці позиції жваво обговорювалися у товаристві небайдужих людей. Як виявилося, деякі громади уже увели до свого управлінського штату посаду державного реєстратора, деякі над цим працюють, а в окремих місцях уже й утворився конкурс на заміщення такої вакансії.

“Зараз ви маєте можливість підібрати такого спеціаліста, щоб зробити послугу дійсно ефективною, привабивши клієнта, залучивши кошти до бюджету, – переконана начальник управління юстиції. – Ми вже бачимо, що утворюється конкурентний кадровий ринок. Необхідно цим активно скористатися. Головну “децентралізацію” нам потрібно здійснити у наших головах – зламати стереотипи і почати працювати”.

Не менш запальною виявилася і наступна складова навчального дня. Питання зміни і зміцнення місцевого самоврядування, доцільності і ризиків об'єднання територіальних громад, закарпатський зріз – усі ці теми, викладені регіональними консультантами Олегом Лукшею та Юлією Траньович, жваво і запально обговорювалися сільськими головами. Звичайно, найбільший інтерес – до двох громад, які стали піонерами об'єднання на Закарпатті: Тячівської та Вільховецької. Забігаючи наперед, скажемо, що з їхніми очільниками новообрані голови сіл і селищ хочуть поспілкуватися, що взялися організувати регіональні консультанти.

“Ми говоримо з вами, обранцями народу, бо саме вам доведеться відповідати на питання своїх громад, саме ви можете і повинні пояснювати їм, як, для чого робляться зміни”, – каже Олег Лукша. Він пояснює: для усвідомлення необхідності децентралізації влади, необхідно зрозуміти саму філософію реформ! А вона полягає у запровадження європейських принципів: повсюдності місцевого самоврядування, ресурсного забезпечення для вирішення головного завдання – розв'язання проблем місцевого значення і обов'язково – відповідальності, чого досі не було!

Найскладніший стереотип мислення, як показує не лише ця зустріч, полягає в тому, що громади розраховують лише на додаткові кошти у випадку об'єднання. “На жаль, за роки незалежності ми опанували лише одну арифметичну дію: ділення. А нам необхідно згадати про додавання, множення… Отримання нових ресурсів, у випадку об'єднання – це шанс розробляти нову стратегію розвитку території і громади!”, – переконаний Олег Лукша.

Не з інших вуст ознайомлений із проблематикою і “головним болем” сільських голів керівник регіонального відділення Асоціації сільських і селищних голів України, сам – голова Невицької сільської ради, Михайло Лаба: “Європа почекає до 2017 року, а потім перестане постійно “годувати” бюджет країни, а працюватиме тільки з громадами. До цього слід бути готовими! Сьогодні ми маємо ось що: землю ділять одні, гроші – інші, а за відповідями і відповідальністю всі ідуть до вас! Ось таку ситуацію необхідно змінювати, і робити це чимшвидше!”.

Під час навчання регіональні консультанти провели анкетне опитування сільських голів щодо їх інформованості про децентралізаційні реформи з метою виявлення проблемних питань, які потребують першочергової уваги з боку консультантів. Оскільки адекватне усвідомлення позитивних ідей реформ територіальної організації влади – це майбутні виважені рішення і дії по створенню об'єднаних територіальних громад.

Після кількагодинного спілкування із регіональними консультантами учасники навчання, отримавши домашнє завдання – розібратися із перспективами, які дають закони про співпрацю територіальних громад та про добровільне їх об'єднання, зафіксувавши усі номери телефонів, домовилися про наступні зустрічі – уже на своїй території, на місці, за участі і громадськості, і сільських депутатів, – повідомляє Регіональний Офіс реформ.

Про Захід