Шлях через гори: Чим цікаві закарпатські перевали

Опубліковано:

Зазвичай, коли йдеться про перевали Карпат, то згадають тільки ті, які розташовані на кордонах області, або через які проходять важливі транспортні магістралі. Однак в області, де більшу частину території займають гори, перевалів – найнижчих і найдоступніших та безпечних місць для переходу гребнів гірського хребта, значно більше. З описаних, зафіксованих та із закріпленою назвою доволі швидко можна знайти півтора десятка перевалів, які розташовані на території Закарпаття. Деякі з них, такі як Верецький  або Руський Путь, мають цікаву історію та є давніми шляхами через гори.  

Варто зауважити, що більшість перевалів мають назви, пов'язані з розташованими поруч населеними пунктами, деякі названі за вершинами ближніх гір і геть нечасто за якоюсь іншою характеристикою. 

Наприклад, Верецький перевал, який на перший погляд має назву, що не збігається з "іменами" ближніх сіл, найменований за давньою назвою села Нижні Ворота – Нижні Верецьки.

Верецький перевал, який в різних джерелах має й інші назви – Ворітський, або Руські Ворота, – це дуже давній шлях через Вододільний Хребет. Відповідно розташований на стику двох областей – Закарпатської (Воловецький район) і Львівської (Сколівський район) та має висоту 841 метр над рівнем моря. Це один з п'яти перевалів: Ужоцький, Верецький, Воловецький, Торуньський та Яблунецький, які з'єднують Закарпаття з іншими регіонами України.

Нестор-літописець засвідчив, що в 895-му році півмільйона кочовиків-угорців через цей перевал перейшли до Європи. На честь цієї події на перевалі встановлений пам'ятний знак з нагоди 1100 річниці переходу фіно-угорських племен через Карпати.

Далі через Верецький перевал у 1241-му році величезне монголо-татарське військо очолюване ханом Батиєм хлинуло на Закарпаття, зборовши на своєму шляху укріплені засіки на перевалі.

А 17-го березня 1939-го року на перевалі відбулася одна з найтрагічніших подій окупації Карпатської України Угорщиною. Поблизу перевалу польські та угорські військові розстріляли кілька сотень бійців Карпатської Січі.

Ще донедавна перевал мав чимале транспортне значення. За великим рахунком – це був найважливіший перевал Карпат. Однак після того, як збудували об'їзну частину шляху М 06, переходом користуються здебільшого мешканці ближніх сіл та відвідують туристи.

Воловецький перевал, який ще має назву  Бескидський перевал) – це ще один шлях через Вододільний хребет. Розташований на межі Львівської та Закарпатської області. Висота – 974 м. Саме цим перевалом через високогірний і старий Бескидський тунель проходить залізниця Мукачеве – Стрий – Львів. А ще це одне з наймальовничіших місць у Карпатах.

Через Кобилецький перевал йде дорога від села Косівська Поляна до селища міського типу Кобилецька Поляна. Назва, вочевидь, походить від гори Кобила. Розташований в межах Рахівського району. Висота – 870 м над р. м. Це ще одне живописне місце Карпат – з перевалу відкривається вид на частину Свидовця, гору Апецька та Кузійський масив.

Наступний перевал – з чудесною назвою Камінь-Клевка також знаходиться в межах Рахівського району. Звідти і ще одна назва – Рахівський.  Через нього йде дорога від Рахова до села Косівська Поляна. І Кобилецький, і Рахівський перевали "умовно проїзні", оскільки дороги через них доволі погані, а в сніжні зими вони взагалі стають непроїзними. Висота Камінь-Клевки – 1024 м над р. м. З обох боків перевалу відкривається мальовнича панорама:  із західного боку – масив Свидовець, гора Апецька, гора Кобила, зі східного видно масив Чорногора та Гуцульські Альпи.

Перевал Легіонів – один з небагатьох, який має назву пов'язану з якоюсь історичною подією. У листопаді 1914-го року через перевал проклав дорогу 3-й піхотний полк легіонерів польського війська у складі австро-угорської армії. Шлях був необхідний для того, аби війська мали можливість швидко перейти на східний театр воєнних дій I-ї світової війни. Загарбницькі війська генерала Брусилова тіснили військо Пілсудського. Поляки зазнавали великих втрат.  На перевалі поляки зупинили російське військо, але понесли великі втрати. На той час польські легіони складалися переважно з молодих людей віком 16-20 років. Неподалік від перевалу на території Закарпатської області є цвинтар легіонерів, які загинули на перевалі, відбиваючи наступ російських військ. 

Власне, сам перевал знаходиться на межі Івано-Франківської та Закарпатської області. Висота – 1110 м над р. м. Розташований у гірському масиві Ґорґани між двома горами -Тавпиширкою (1503 м) та Пантир (1225 м). Перевал є проміжною точкою в туристичних маршрутах Ґорґанами. 

Перевал Околе знаходиться на межі Тячівського та Рахівського районів Закарпатської області. Його висота – 1193 м над р. м. Розташований між горами Братківською (1788 м), яка належить до масиву Ґорґани, і Татарукою (1711 м) масиву Свидовець. Через Околе пролягає туристичний маршрут від головного хребта Свидовецького масиву (гори Трояски) до гори Братківської. Околе – пішохідний перевал.

А от на перевалі Присліп (висота – 836 м над р.м), який знаходиться на межі Міжгірського і Тячівського районів на вододілі двох рік – Тереблі і Тересви, є автодорога місцевого значення, що з'єднує села Німецька Мокра і Колочава. Взимку перевалом не користуються.

В горах є ще один перевал з такою самою назвою у масиві Полонина Боржава на межі Міжгірського та Іршавського районів. Перевали в Українських Карпатах часто мають назву "присліп", або похідну від неї, так само як водоспади називають "гуками". Боржавський Присліп, або Прислоп має висоту – 937,6 м над р.м. та знаходиться між селами Тюшка і Лисичово. Перевал пішохідний, від нього йдуть стежки в різні напрямки, та проходить популярний туристичний маршрут "Вершинами Полонини Боржави". На перевалі встановлений старий кам'яний хрест.

Перевал Руська Путь (1217 м над р.м), або Руський Шлях, Старий Путь проходить через Верховинський Вододільний хребет. Знаходиться на межі Львівської та Закарпатської областей, поміж селами Либохора і Буковець. Неподалік знаходиться гора Пікуй (1406 м). Перевалом проходить туристичний маршрут "Верхами Вододільного хребта".

В давнину через перевал проходив історичний торговий шлях – "Руська Путь", який відомий аж з доби неоліту. Починався він на Балканах, йшов по Дунаю і вздовж Тиси піднімався в гори. На перевалі є хрест із написом "Руська путь". У різні часи перевал був частиною кордону кількох держав. Зокрема, після Першої світової війни через перевал проходив чехословацько-польський кордон. Після анексії Угорщиною території нинішнього Закарпаття (тодішньої Підкарпатської Русі) тут проходив угорсько-польський кордон. З вересня 1939-го року до червня 1941-го перевал був частиною угорсько-радянського кордону. І вже після приєднання Закарпаття до Радянському Союзу знову став тільки адміністративним кордоном Львівської та Закарпатської областей.

Крім того, під час Першої світової війни російська армія скористалася перевалом для обходу укріплень супротивника в ході Брусилівського прориву. Під час Другої світової війни у 1944-му році 1-ша гвардійська армія у складі 4-го Українського фронту протягом 18 днів штурмувала цю ділянку. Великий металевий хрест на перевалі нагадає про ці історичні події.

Торунський перевал знаходиться між Верховинським вододільним хребтом  і Ґорґанами. Висота – 930,6 м над р. м. Розташований поміж селами Вишків і Торунь (звідси й назва) на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей.  Через цей перевал проходить автотраса Долина – Міжгір'я (автошлях Р 21).

Ужоцький перевал знаходиться на межі Львівської та Закарпатської області неподалік кордону з Польщею. Висота – 852 м. Через перевал проходить залізниця та автодорога Н 13 , що з'єднує Львів та Ужгород.  В межах перевалу є 14 залізничних тунелів. Ця частина залізниці одна з найбільш мальовничих в Україні. Недарма тут проходить маршрут "Верхами Вододільного хребта".

Під час Першої світової війни за перевал точилися важкі бої. Про це свідчить військове кладовище. Не менш криваві бої проходили тут і під час Другої світової війни. Зокрема, через перевал тягнулася лінія Арпада – оборонна лінія, створена угорськими військами в Східних Карпатах у 1943-1944-х роках, яка простягалася майже на 600 кілометрів від перевалу Дукля на заході та Яблуницький перевал на сході.

Перевал Уклин розташований між селами Верхня Грабівниця Воловецького та Уклин Свалявського районів Закарпатської області. Висота – 551,9 м над р. м. Через перевал йде автошлях Т0709 – Нижні Ворота – Підполоззя – Поляна – Свалява. Свого часу тут проходив головний автошлях з Львівщини на Закарпаття.

Крайня точка Закарпатської області Яблуницький перевал, який також називають Татарським, Ясінським перевалом, або Беркутом. Знаходиться на межі Закарпатської (Рахівщина) та Івано-Франківської області. Висота –  931 м над р.м. У 13 столітті через перевал йшла в Європу монголо-татарська орда. Свого часу важливий шлях між Галицьким князівством та Угорщиною. Під час визвольної війни (1918–1919) українські війська переходили через Яблуницький перевал із ЗУНР у Карпатську Україну.

Як і на Верецькому перевалі, у трагічний період окупації Угорщиною Карпатської України тут відбулися розстріли бійців Карпатської Січі.

Лариса Романюк, "Про Захід"

 

Про Захід