Реформи: що нового впроваджують в органах Мін’юсту цього року

Опубліковано:

15 березня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція "Реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги, вдосконалення системи он-лайн послуг". На ній ішлося про нововведення у роботі органів юстиції – ті, що вже запустили і ті, що ще плануються.  

Руслана Натуркач, начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області, розповіла про зміни в роботі органів Мін'юсту, які вже відбулися. Наприклад, поруч із державними реєстраторами (посадовими особами, які від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), реєструвати нерухоме майно та бізнес тепер можуть нотаріуси та акредитовані суб'єкти господарювання. Крім того, наразі бізнес можна зареєструвати будь-де на території України, а нерухоме майно – на території області. 

Також запровадили і систему онлайн-послуг Міністерства юстиції України. Так, як розповів перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Іван Алмаші, у кабінеті електронних послуг на сайті Мін'юсту можна самостійно, зі свого комп'ютера, отримати доступ до:

 Багатьох державних реєстрів (реєстру прав на нерухоме майно, електронного реєстру апостилів та інші);

 Державної реєстрації актів цивільного стану;

 Реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців;

 Єдиного реєстру та системи електронної звітності арбітражних керуючих;

 Інформаційних систем;

 Єдиного державного реєстру судових рішень, інформації щодо стану судового розгляду, сплати судового збору онлайн тощо;

 Замовити електронний цифровий підпис та інше.

Ще одне нововведення, над яким уже працюють в Мін'юсті, та яке запровадять із 1 липня 2016 року по всій Україні – бюро правової допомоги. Як розповів  директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Василь 

Попадинець, згідно з Планом реформування органів юстиції, а також відповідно до 

Постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2016 року, на базі усіх районних та 

міських управлінь юстиції будуть утворені такі бюро.

У новостворених бюро громадянам надаватимуть безоплатну правову допомогу –первинну (юридичні роз'яснення та консультації) та вторинну (адвоката за рахунок держави для соціально незахищених верств населення). Таку роботу уже проводять у місцевих центрах, які на Закарпатті знаходяться в Ужгороді, Мукачеві та Хусті. Але бюро будуть створені у кожному районі, що значно розширить доступ громадян до правової допомоги. Крім того, тут же, у бюро, закарпатці, які не мають доступу до Інтернету, зможуть скористатися перевагами згадуваних онлайн-послуг – працівник бюро допоможе отримати ту чи іншу довідку, подати заяву тощо. 

 "Стара система роботи вже віджила себе, і ми мусимо йти в ногу з часом. Звісно, є люди, які ще не мають доступу до Інтернету і не можуть вільно користуватися онлайн-сервісами Мін'юсту. Разом з тим, значна частина громадян не хоче стояти в черзі і залежати від якогось чиновника, щоб отримати довідку чи подати заяву в РАЦС. Тому ми постійно запроваджуємо щось нове, аби приймати виклики сучасності", – зазначила Руслана Натуркач.

Про Захід