Аварійний Невицький замок: підходити до донжону нині смертельно небезпечно

Опубліковано:

Одна з туристичних перлин краю, навіть у руїнах прекрасний Невицький замок нині перебуває у вкрай незадовільному стані. Дах центральної башти просто дивом пережив зиму, від нього час від часу відпадають балки і залишки ґонту. Навіть зараз під стінами донжону валяється велика балка, яка взимку впала з висоти. Можна сказати, що нині той дах тримається на чесному слові, тож із настанням весни і активного туристичного паломництва, являє собою смертельну небезпеку.

Минулого року громадські активісти Ужгорода, об'єднані бажанням врятувати Невицький замок, звернулися до обласної влади і навіть самотужки почали шукати ґрантові проекти, здатні профінансувати бодай консервацію об'єкту, який з роками все більше руйнується. 

Як справа просунулася за цей час, “Про Захід” вирішив дізнатися у чиновників і активістів. 

Головний спеціаліст управління культури Закарпатської облдержадміністрації з питань охорони культурної спадщини Томаш Сопко під час зустрічі запевнив, що питання Невицького замку у нього та його колег нині стоїть на чільному місці, і ще цього року, сподівається він, на об'єкті почнуться роботи з ліквідації аварійного стану башти. 

“Питання порятунку замку тягнеться не один рік. З державного бюджету кошти на нашу спеціальну програму збереження пам'яток не виділяли жодного разу. Інші області, наскільки мені відомо, гроші час від часу отримували, а Закарпаття завжди залишали осторонь. Саме тому, на жаль, і дотягнули ми до того часу, коли ситуація з Невицьким замком вже склалася катастрофічна. 

Я вам покажу акти обстеження цього об'єкту. 15 травня 2013 року комісія, до якої входили голова села, начальник управління культури, представник з відділу капітального будівництва, активіст Олександр Дзембас тощо, виїздили на місце і вже тоді у висновках зазначили: замок знаходиться в аварійному стані, потребує негайного ремонту та консервації. Останнє обстеження робилося через два роки – у листопаді 2015-го. За ці два роки стан замку значно погіршився, видно було, що стіни починають дуже кришитися, дах малої сторожової вежі, який ще кілька років тому частково мав покриття, вже зовсім обвалився, а дах донжону ледь тримався.

Міцність цього дерев'яного даху, який ще у 1923 році звели активісти Ужгородського туристичного клубу, особисто мене вражає. Видно, що ця надбудова була зроблена на совість, тому навіть у такому напівзруйнованому вигляді тримається і не падає. Але будь-який матеріал старіє (останній раз дах покривали ґонтом у 70-х роках минулого століття), тому нині цей дах складає велику небезпеку, адже може будь-якої миті впасти. 

Ми повісили на вході до замку великий стенд, надпис на якому попереджає про те, що замок є аварійним і заходити у нього небезпечно. Але людей, самі розумієте, це не зупиняє. Знайшовся навіть якийсь сміливець, який не побоявся видертися на той хлипкий дах донжону, щоб встановити на вершечку український прапор”, – зауважив Томаш Сопко.

Невицький замок у 1981 році 

То які ж конкретні кроки робить нині обласні влада для порятунку Невицького замку? Наприкінці минулого року депутати прийняли комплексну програму збереження та використання пам'яток культурної спадщини на 2016-2020 роки. Вона передбачає, зокрема, і виділення 100 тисяч гривень на розробку проектно-кошторисної документації для ліквідації аварійного стану центральної башти. За розробку документації взявся колектив місцевих фахівців, котрі мають відповідні ліцензії. Готовий проект цей колектив обіцяє представити вже за місяць, а тоді відділ охорони культурної спадщини проситиме в депутатів грошей на відповідні роботи. 

“Мені здається, кошторис в проекті буде дуже великим. Уявіть собі: ми лише на перекриття дерев'яної церкви в Сокирниці виділили більше мільйона гривень, а тут потрібно якось зняти старий дах і виготовити новий. Це величезні гроші! Навряд чи ми їх знайдемо в обласному бюджеті, тому, скоріше за все, роботи у Невицькому замку проводитимуть поетапно. Перш за все потрібно буде виділити кошти на демонтаж аварійного даху донжону. У цьому питанні кожен день важливий, тому ці роботи потрібно провести чимскоріше. Як саме з високої вежі зніматимуть аварійний дах – поки невідомо, бо демонтаж аварійної конструкції теж є справою небезпечною. 

Після демонтажу потрібно буде думати, як знайти кошти на будівництво нового даху. Колись “за чехів” на це пішло 20 тисяч крон, нині ж навіть боюся собі уявити скільки це може коштувати. За наших умов найприйнятнішою стала би участь у якомусь ґрантовому проекті. От, наприклад, нещодавно активісти, корі переймаються відновленням королівського палацу у Жовкві Львівської області, виграли ґрант від польського уряду, отримавши цілих 20 мільйонів євро”, – каже Томаш Сопко.

Він також зауважив, що знає про спроби активістів виграти ґрант на консервацію Невицького замку у Португалії та США. Останнім проектом, до прикладу, займається комунальне підприємство “Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття” Закарпатської обласної ради”. Співпрацює з агентством у цьому і відомий активіст, “батько” Невицького замку Олександр Дзембас. “Про Захід” звернувся до агентства за коментарем, аби почути, які в нас є шанси взяти участь у проекті Посольського фонду США збереження культурної спадщини та коли, в разі виграшу, можна буде побачити в замку якісь роботи. Однак наразі нічого втішного у агентстві нам повідомити, на жаль, не змогли. Дійсно, заявка на участь у проекті була подана, в разі виграшу на відбудову даху донжону та малої сторожової вежі, а також консервацію замку і благоустрій території Закарпаттю виділять близько 500 тис. доларів. Однак знатимемо ми про це лише у кінці 2016-го, а конкретні роботи у замку й взагалі почнуться не раніше весни 2017-го. 

“До 1 травня стане відомо, чи наша заявка проходить у другий тур ґрантового проекту. Якщо ми пройдемо, то будемо чекати результатів другого туру, який триватиме до кінця року. Якщо ж не пройдемо, нічого страшного – спробуємо взяти участь у іншому проекті. 

У будь-якому разі Неивцький замок без змін залишати не можна, тож будемо пробувати і шукати”, – запевнили “Про Захід” у АРР “Закарпаття”.З усього цього можна зробити висновок, що цьогоріч, і те в разі, якщо обласна влада знайде на це кошти, Невицький замок може розраховувати хіба що на демонтаж аварійного даху донжону. У гіршому випадку справа затягнеться до осені на рівні розробки проектно-кошторисної документації та іншої бюрократичної тяганини, чого майже столітній дах донжону цілком може й не витримати і врешті впасти сам – не потребуючи жодного кошторису чи проекту. 

Тим часом історик і археолог Олександр Дзембас хоче вкотре привернути увагу до проблем замку і запрошує усіх охочих на безкоштовну екскурсію його руїнами. Відбудеться зустріч небайдужих цієї неділі, 13 березня, о 12.30.

Таким, на думку реконструкторів, був колись Невицький замок

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Про Захід”

Про Захід