Двотарифні лічильники, LED-лампи, техніка класу А+: як закарпатці заощаджуватимуть електроенергію

Опубліковано:

Чергове подорожчання електроенергії  на 25 % – це новий удар  по гаманцях закарпатців. Якщо раніше слово “економити” означало для закарпатців здебільшого вимикати зайве світло і менше користуватися приладами з теном, то сьогодні настав час подумати про більш радикальні рішення. Звичайно, “Про Захід” в жодному разі не закликає вдаватися до незаконних дій, однак пропонує вашій увазі поради закарпатців, що вже почали заощаджувати. 

Що і за скільки? 

За даними ПАТ “Закарпаттяобленерго”, нові тарифи на електричну енергію починають діяти з 1 березня 2016 року,  так вартість кіловата для більшості  споживачів становитиме 57 копійок до ста кіловат, і 99 копійок від ста до шестиста кіловат. Населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання, нараховуватимуть 57 копійок до 3600 кіловат спожитої електроенергії за місяць, у період з 01 березня 2016 року по 30 квітня 2016 року . Загалом підвищення тарифів на електроенергію для населення повинно відбутися у п'ять етапів протягом двох років, зокрема, перший етап був з 01.04.2015 року, другий етап – з 01.09.2015 року, третій почне діяти з 01.03.2016 року, четвертий – з 01.09.2016 року та останній п'ятий етап – з 01.03.2017 року. Відтак, з 1 березня 2016 року розпочався третій етап підвищення тарифів на електроенергію для населення, при цьому середнє підвищення тарифів становить 25%.  

Двотарифний лічильник – реальна економія до 30 %

Використовуйте нічний і денний тариф на електроенергію. Таким чином ви зможете нагрівати бойлер, включати теплу підлогу або пральну машину – вночі, коли за електрику можна платити на 30% менше. Саме така різниця існує між нічним (з 23:00 до 7:00) і денним (в інший час доби) тарифами. Двозонні тарифи затверджені постановою НКРЕ №309 від 10.03.1999 р. 

Ужгородка Оксана Линник такий лічильник встановила у вересні минулого року. ” Ми написали заяву в МРЕО, обійшлося усе до 4 тис грн за лічильник і встановлення. Економія 50 %від спожитої електрики, по факту виходить 25%-30%,оскільки вдень використовуємо електрику також (холодильник, обігрівач, електрочайник, праска). Вночі пере машинка одну,  деколи дві закладки. У будинку живе сім'я з 6 чоловік. Маємо на 1 поверсі піч на дровах, що дозволяє менше використовувати газ. Плита газова, але хочу електричну, тому що газ дають препаскудний, низькокалорійний і смердючий. Всі розрахунки по комунальним послугам веде батько, каже економія є, але з 1 квітня піднімають тариф на – електро і газопостачання. У нас прання дуже багато, тому нам вигідно, якби не цей момент, можливо і обійшлися і без 2 тарифного лічильника. Доречі, у мультиварці також є віддалений старт, можна на ранок готувати кашу з 6 до 7″ – зазначила пані Оксана. 

Щоб отримати можливість економити електроенергію, необхідно звернутися до енергопостачальника (це районні чи міські електромережі) із заявою на встановлення багатотарифного лічильника. Другий ваш крок – отримати технічні умови на встановлення лічильника з урахуванням потужності енергоспоживання. Третій крок – придбати необхідний лічильник і перепрограмувати. Ціни на лічильники залежать від фірми-продавця, в середньому становлять близько 2 тисяч гривень. Четвертий крок – встановити лічильник (можуть працівники РЕМ чи інших електромонтажних організацій). Потім звернутися в РЕМ та викликати інспектора для опломбування приладу. Після встановлення лічильника в договір про оплату електроенергії вносяться зміни, і ви починаєте платити за диференційованими тарифами, – пише home.finance.ua. 

Світло – тільки економне, а розеткам – свободу 

Замініть лампи розжарювання на енергозберігаючі. Вони не тільки економлять електрику, а й служать в 5-8 разів довше. Вартість таких ламп значно дорожча, але вони себе виправдовують і “відбивають” протягом одного року. 

Ужгородець Роман Мушка радить не забувати вимикати електроприлади із розеток:  ” Можна заощадити, якщо витягувати з розетки мікрохвильовку, чайник, телевізор, музичний  центр, який використовується тільки як будильник” – зазначає чоловік, і в цьому він правий,  адже навіть у режимі очікування ці прилади намотують кіловати. 

“Також актуально використовувати енергоощадні лампочки, під час ремонту у коридорі ми використали для декору багато світильників, зараз по мірі згорання замінюємо лампочки на економні” – прокоментував Роман.  

Уважно обираємо техніку і мислимо комплексно 

Купуючи техніку класу А, А+, А++ ви добряче заощаджуєте. У порівнянні з приладами більш низького класу енергоспоживання, вони споживають електрики на 30-40% менше.

Ужгородець Володимир Токач коментує: ” Окрім того, що ми вже 7 років користуємось енергоощадними лампами, купували техніку з оглядом на клас споживання. І самої техніки вдома не багато, надаємо перевагу універсальним приладам замість однофункціональних (блендер чи мультиварка замість міксерів, комбайнів, пароварок, чавилок і т.д – прим. Авт.). Навіть пароварку вже вирішили продати . От люди пишуть, що не користуються електрочайником. З досвіду дешевше закип'ятити воду в електрочайнику і перелити в кастрюлю, ніж кип'ятити на газу. Важливо в комплексі говорити про енергозбереження, не тільки електрики, важливими є теплі вікна, для приватних будинків актуальним стане і утеплення стін. Ну і треба реформувати оплату за газопостачання, бо газ у нас рахують без врахування калорійності. В світі об'єм домножують на коефіціент калорійності в рахунку, у нас просто за об'єм плата без врахування якості”.

До слова, електрочайник споживає від 2 до 3 кВт. Щоб заощадити електроенергію, дотримуйтеся простих правил: кип'ятити стільки води, скільки потрібно в даний момент, і своєчасно видаляйте накип у чайнику. Якщо у вас електроплита, то для приготування супів, макаронів і варіння овочів – доцільніше кип'ятити воду в електрочайнику і переливати в каструлю на електроплиті, бо вода в електрочайнику закипає швидше і на це витрачається менше електроенергії.

Майбутнє – за сонцем  

Плануючи зведення власної оселі, одразу подумайте і про сонячні колектори. Щоб відмовитися від газу та заощадити кошти, на Закарпатті, у селі Часлівці, створили єдину в Україні майстерню сонячних колекторів. Із підручних матеріалів селяни за кілька днів виготовляють справжній колектор, який за день нагріває близько 50 літрів води. Такий пристрій може зекономити чимало коштів. Два сонячні колектори нагрівають об'єм води на родину із чотирьох осіб. Тож вивчайте інформацію, консультуйтеся з професіоналами, і пам'ятайте – енергія сонця поки безкоштовна.

Вікторія Жуйко

Про Захід