Представник ЮНІСЕФ в Ужгороді: Вакцина від поліомієліту якісна, безпечна і безкоштовна

Опубліковано:

Сьогодні, 25-го лютого Ужгород відвідали представники ЮНІСЕФ та Міністерства охорони здоров'я з приводу результатів вакцинації від поліомієліту в Закарпатській області. Сергій Платов, заступник директора департаменту ОЗ МОЗ України оцінив роботу пророблену медиками як ефективну. 

Денніс Кінг, координатор команди ВООЗ із реагування на спалах поліомієліту: “Мені здається, що важливо розглядати ситуацію, що складається в Україні, в контексті всього світу. Бо боротьба з поліомієлітом непокоїть весь світ. Статистика за 1988-го рік показує, що 350 дітей були паралізовані кожного року на той час. Ця кількість зменшилася до 74-х у 2015-му році. Можна говорити, що цю недугу майже подолано по всьому світу. І коли два випадки були знайдені в Україні у минулому році ВОЗ оголосила, що це надзвичайний стан, який має хвилювати всю світову спільноту. Було зроблено рекомендацію, тим хто хоче відвідати Україну робити щеплення. 

Статус України, як країни  вільної від поліомієліту, опинився під загрозою. До минулого року Україна мала такий статус протягом 20 років. Ми говоримо не тільки про загрозу українським дітям, але і дітям по всьому світу. Це мій другий візит на Закарпаття і хочу сказати, що ВОЗ вражена тими зусиллями, яка була пророблені департаментом з охорони здоров'я у цьому напрямку. З кожним раундом вакцинації отримували все більше й більше прогресу. Команда представників Міністерства охорони здоров'я була на Закарпатті два тижні тому. Вони побачили, що якість нагляду, є дуже високою. Як представник команди ВОЗ, хочу подякувати керівництву департаменту за таку роботу”. 

Рафа Азіз, представник ЮНІСЕФ в Україні відзначила, що все ще продовжується третій тур вакцинації. “Так, ми дійсно досягли певного прогресу. Це завдяки зусиллям лікарів, які працюють у цьому напрямку, а також батькам, вчителям та ЗМІ. Покриття охоплення майже 75%. Але стандарти вимагають від нас покриття на рівні 95%. Якщо ми не підвищимо рівень охоплення, діти в Ужгороді та ситуація загалом буде ризикованою. Але є дуже гарний шанс закрити це питання в Україні. Є достатньо вакцини, аби вакцинувати всіх дітей. Її достатньо, аби закінчити третій раунд та потім вакцинувати дітей, які не пройшли щеплення під час раундів. Вакцина якісна, безпечна, безкоштовна та доступна у всіх закладах МОЗ України. 

Батьки, які мають дітей до 10 років мають зробити щеплення. Тобто ще є шанси потрапити в третій тур. Ми наголошуємо, що дві краплі можуть врятувати життя”, – відзначила Рафа Азіз. 

Володимир Маркович, директор департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА зауважив, що на сьогоднішній день вакциновано 75, 5% дітей від цільової групи та подякував представникам ЮНІСЕФ за вискоку оцінку роботи. 

Про Захід

Про Захід