Де зможуть застосувати набуті знання випускники Ужгородського національного університету

Опубліковано:

Де зможуть застосувати набуті знання і навички студенти й випускники Ужгородського національного університету? Чи вдасться знайти достойне місце роботи? Які сильні сторони має кожен з підрозділів УжНУ і один з тридцяти кращих вишів країни в цілому? Розпочинаємо серію публікацій, в яких будуть міститися відповіді на ці питання.

Факультет суспільних наук УжНУ

Факультет суспільних наук УжНУ – один з наймолодших, проте — серед найпопулярніших. Сюди охоче вступають не тільки, щоб здобути модні на сьогодні спеціальності, але й отримати другу вищу освіту. 

Декан факультету – доцент, кандидат політичних наук, Юрій Остапець. У його підпорядкуванні 4 кафедри: кафедра політології і державного управління, кафедра соціології та соціальної роботи, кафедра психології, кафедра філософії. Тут готують фахівців за 6 спеціальностями бакалаврату. Підготовка магістрів на факультеті відбувається за 5 магістерськими програмами. 

“Наш  факультет – молодий, у березні 2016 року йому виповниться 10 років, – розповідає Юрій Остапець. – Ми не маємо такої історії як, до прикладу, фізичний чи історичний факультети, але прагнемо працювати так, щоб нашим студентам подобалося вчитися і вони розповідали про це іншим абітурієнтам. Це найкраща реклама. У складі факультету працює 70 науково-педагогічних працівників, з них 6 професорів, 41 доцент, 16 старших викладачів та 7 викладачів. На факультеті навчається понад 750 студентів денної та заочної форм навчання.

Вирізняємося, перш за все, тим, що працюємо у сфері,  яка охоплює соціальні, соціально-політичні науки, а враховуючи спеціальність “філософія” – гуманітарні теж. Інша сфера, яка все одно стосується суспільства, – державне управління. Тобто студенти нашого факультету вивчають суспільство у всіх проявах: починаючи від його філософських аспектів і закінчуючи соціальним захистом населення. Адже не всі випускники шкіл готові та й хочуть бути інженерами, математиками, фізиками. Є такі, які хочуть саме те, що може надати у регіоні й за його межами лише наш колектив. 

Впевнений, що існують два шляхи, якими можна залучити абітурієнтів в нашу alma-mater і, зокрема, на факультет суспільних наук: це комфорт у широкому розумінні цього слова та якість знань. Щодо першого пункту: робимо все для того, щоб студент почував себе гармонійно, впевнено і добре! Для цього працюють академнаставники, піклуючись про своїх студентів усі викладачі. Крім того намагаємося забезпечити дозвілля студентів, тому започаткували багато свят, зокрема Дні соціолога, політолога, психолога, соціального працівника, День першокурсника тощо. Є кулінарне Свято смаку, яке проводимо в урочищі Оріховці біля Ужгорода. Студенти варять різні страви і їх оцінює компетентне і дружнє журі. Таким чином, пробуємо поєднати навчання і дозвілля, щоб студентські роки принесли користь у подальшій кар'єрі і, водночас, запам'яталися приємними моментами”. 

Юрій Остапець розповідає, що факультет співпрацює з вишами інших країн, бере участь у багатьох ґрантових програмах. “Маємо налагоджені зв'язки з Національним університетом “Києво-Могилянська Академія”, Київським, Львівським, Чернівецьким, Івано-Франківським, Дніпропетровським, Донецьким національними університетами; Інститутом історії України НАН України, Інститутом політичних та етнонаціональних досліджень НАН України, університетами м. Клуж-Напока (Румунія), м. Лодзь (Польща), Інститутом етнонаціональних досліджень Угорської академії наук, Пряшівським університетом (Словаччина), Карловим університетом (Чеська Республіка) та іншими вітчизняними і зарубіжними вищими навчальними закладами. У нас діють різні програми, коли студенти можуть вчитися половину семестра у нашому виші і половину –за кордоном (Польщі, Словаччині чи у Литві). Предмети, вивчені за кордоном, зараховуються нашим університетом. У майбутньому хочемо співпрацювати з партнерами у сфері обміну студентами з магістерських програм, яких маємо на факультеті аж 5: з психології, соціальної роботи, політології, державної служби і електронного врядування”, – пояснює декан. 

Вивчимо детальніше кафедри факультету.

Кафедра політології і державного управління (завідувач – кандидат історичних наук, професор Маріан Токар) здійснює підготовку фахівців за спеціальністю “політологія” (освітньо-кваліфікаційні рівні бакалавр, спеціаліст та магістр). Також кафедра здійснює підготовку магістрів за спеціальністю “публічне управління та адміністрування (спеціалізації: державна служба і електронне урядування). 

“Кафедра досить молода, складається з колишніх випускників, які захистили дисертації і почали працювати разом з своїми вчителями, – розповідає доцент кафедри Іван Стряпко. – Перший випуск політологів був у 2003 році. З того часу наші випускники мають можливість працювати на посадах в органах державної виконавчої влади та місцевих органів самоврядування, у політичних партіях та громадських організаціях. Випускники навіть створюють неурядові організації та працюють з ґрантовими програмами. Можуть бути викладачами суспільно-політичних дисциплін у вищих навчальних закладах, коледжах,  науковими співробітниками інститутів. А також знаходять себе у політичній журналістиці, де особливо треба розумітися у тонкощах цієї справи. Стають головними редакторами, як, наприклад, Анатолій Костюх. Що стосується спеціальностей “Державна служба”, “Електронне врядування”, то це дуже перспективні сфери. До прикладу, в Україні відбувається перехід на електронний документообіг, і наша кафедра однією з перших в Україні отримала право готувати таких фахівців. Також сприяємо підготовці фахівців з державного управління. Багато депутатів різних рівнів або держслужбовців відчувають, що потребують такої освіти: не лише заради диплому, але й для  кваліфікованого прийняття управлінських рішень. У нас пройшли навчання Ярослав Шафарь, заступник колишнього міського голови Ужгорода, політик Богдан Кинів та інші”. Крім наукової роботи, міжнародних зв'язків, ми дбаємо про дозвілля студентів. Команда з волейболу – одна з лідируючих в УжНУ. Студенти охоче займаються волонтерством, допомагають військовим. І, звичайно, знаходять час на походи, змагання та культурний відпочинок. 

Кафедра соціології та соціальної роботи (завідувач – доктор філософських наук, професор Федір Шандор) здійснює підготовку фахівців за спеціальністю “соціологія” (освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр) та спеціальністю “соціальна робота” (освітньо-кваліфікаційні рівні бакалавр, спеціаліст та магістр). “Наша кафедра – одна з небагатьох в УжНУ, яка випускає фахівців з одразу двох затребуваних українським суспільством спеціальностей. Протягом двадцяти років кафедра є провідною інституцією у сфері соціальної роботи в Україні, а точніше –  ми були першими. Випускники (бакалаври та магістри) працюють у державних органах соціального забезпечення, соціального захисту, які є в кожному районі, пенсійних фондах. 

Влаштовуються шкільними психологами, працюють у центрах по роботі з вразливими групами населення, соціальних установах  (інтернатах, дитбудинках, будинках для осіб похилого віку тощо). Проблем з працевлаштуванням наші студенти не мають, що є одним з головних аргументів при вступі на цю спеціальність. Забезпечують викладання колеги,  які пройшли підготовку за межами України – у США, Великобританії, Бельгії. Угорщині, Франції і є, до того ж, практикуючими соціальними працівниками. По-друге, ми розвиваємо спеціальність “соціологія”, яка створює можливість проявити себе не тільки в сферах суто соціології (дослідження, аналіз, політика), але й працювати у таких напрямах як консультант з маркетингу, піару, вивчення громадської думки, спеціаліст з підбору та пошуку персоналу та інших. Ще під час навчання наші студенти залучаються до масштабних всеукраїнських чи міжнародних досліджень. Постійно їздять на практику по всій Україні, в інші країни. Про якість роботи кафедри можна сказати одним реченням: наші попередні випускники запрошують наших нинішніх випускників на роботу.

Кафедра психології (завідувач кафедри – кандидат психологічних наук, доцент Уляна Михайлишин) здійснює підготовку фахівців за спеціальністю “психологія” (освітньо-кваліфікаційні рівні бакалавр, спеціаліст та магістр).”Професія психолога є дуже популярною, адже наше суспільство стає все більш динамічним,  виникають різні психологічні ситуації у колективах, у відносинах між людьми. Обрати цю професію – означає обрати спосіб життя, який дає насолоду від роботи і можливість відчути, що ти потрібний людям – каже Уляна Михайлишин.  

Психологи мають попит у різних сферах. Це й освітні заклади, медичні установи, правоохоронні і управлінські. Це  – маркетинг, реклама, бізнес, політика”. 

На кафедрі працюють 4 кандидати психологічних наук, 2 кандидати педагогічних наук, три старші викладачі  і три викладачі. “Викладаємо широкий спектр дисциплін, починаючи від гуманітарного напрямку – історія, антропологія, – завершуючи практичними дисциплінами: загальна психологія, вікова психологія. Загалом – 63 дисципліни. Наші студенти, навчаючись, проходять багато різних практик. Спочатку в освітніх установах Ужгорода та Закарпатської області, виїжджають і за межі України. Наприклад, студентка магістратури Надія Гриценко отримала ґрант на навчання в Університеті імені  Коменського в Братиславі (Словацька Республіка).

 “Взагалі в області психологія лише почала розвиватися, – каже Уляна Михайлишин. – Єдиний доктор наук з психології  – Тетяна Щербан, ректор Мукачівського державного університету. Двоє представників нашої кафедри працюють над докторськими дисертаціями, включно мене”. 

На кафедрі минулого року відкрили магістратуру. У жовтні почав діяти Центр допомоги учасникам АТО, координатором якого є Уляна Михайлишин. Викладачі кафедри постійно вдосконалюються, займаються психотерапевтичною діяльністю, співпрацюють з колегами з-за кордону. 

“Професія психолога дає можливість навчитися спілкуватися з людьми, ефективним технологіям різних способів врегулювання конфліктів, умінню комунікувати, що стало сьогодні дуже цінним надбанням, – пояснює Уляна Михайлишин. –  Яку б сферу та галузь життя ми не зачіпали, всюди потрібним є психолог”. 

Кафедра філософії (завідувач кафедри – кандидат філософських наук, доцент Василь Левкулич) здійснює підготовку фахівців за спеціальністю “філософія” (освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр). “У 2015 році МОН надало право УжНУ готувати фахівців у галузі філософії. Ми – один із небагатьох класичних університетів, які мають право на підготовку таких фахівців, тим більше є вся необхідна база, – розповідає Василь Левкулич. – Ми маємо перших студентів і сподіваємося, що у 2016 році отримаємо наступних студентів. Адже це надзвичайно затребувані фахівці. Ми завжди дивимося на те, що відбувається у наших сусідів, в Європі. 

Майже 20 тис. студентів вчиться на філософських факультетах. Що таке філософія? Це класична універсальна освіта. Тому ці випускники –  це менеджмент найвищого рівня. Людина, яка отримує освіту філософа, вміє мислити й аналізувати. Це найважливіше для будь-якого керівника, який не шаблонно дивиться на проблему, а може бачити причини, можливі наслідки. Як ніхто інший філософ зможе запропонувати вихід з будь-якої ситуації”. 

Ознайомчу практику студенти кафедри проходять у школах, коледжах, пізніше можуть читати курси циклу гуманітарних дисциплін, пробувати себе на викладацькій ниві. Випускники спеціальності можуть працювати на посадах аналітиків, консультантів, тощо”УжНУ має дуже тісну співпрацю з багатьма вишами Європи і не тільки, а ми маємо партнерів на рівні філософських факультетів у Польщі, Словаччині, Чеській Республіці.  У цьому році ми звернулися з проханням у Міністерство освіти і науки України відкрити постійно діючу аспірантуру при кафедрі філософії. Потрібно думати про майбутнє. Аспірантура надасть можливість здійснювати безперервну підготовку фахівців”, – додає Василь Левкулич.  

“Наші випускники про себе ще покажуть, – впевнений декан факультету Юрій Остапець.   Адже 10 років (саме стільки функціонує факультет суспільних наук) – це не той час, за який робляться блискучі кар'єри. У системі психології, соціальної роботи  треба працювати 15-20 років. Це не миттєвий бізнес. Пройде час і 60% фахівців в органах влади складатимуть випускники нашого факультету”.

Про Захід