Зміни в нарахуванні авансових платежів з ПДФО фізособами на загальній системі оподаткування

Опубліковано:

Зазнала змін норма щодо нарахування авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування.

Зокрема, статтею 177 Податкового кодексу України визначено, що авансові платежі з ПДФО розраховуються платником самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня).

Авансовий платіж на четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. Авансовий платіж також не сплачуватиметься якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від'ємне значення.

Таким чином, для фізичних осіб – підприємців під час заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у додатку Ф4 “Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою” не виникає обов'язку розрахунку квартальних авансових платежів та податку на доходи фізичних осіб, тобто, платниками податків не заповнюється рядок 6 розділу II додатку 

Звертаємо увагу, що доходи, отримані самозайнятими особами після 1 січня 2016 року, оподаткування за ставкою 18%.

Відділ комунікацій Головного управління

ДФС у Закарпатській області

Про Захід