На Рахівщині відбувся колоритний різдвяний фестиваль «Гуцульські бетлегеми» (Фото)

Опубліковано:

8 cічня у селі Косівська Поляна на Рахівщині вперше відбувся Рахівський районний різдвяний фестиваль “Гуцульські бетлегеми”. Саме Косівська Поляна давно відома своїми самобутніми традиціями та неповторним гуцульським колоритом, а місцеві жителі зберігають і передають з покоління у покоління автентичне гуцульське вбрання. 

Фестиваль розпочався у центрі села перед Петро-Павлівською церквою після різдвяної служби та елейопомазання, на яке щороку збираються місцеві жителі та колядники-бетлегеми. Прославляти Різдво Христове у Косівській Поляні зібралося близько 30 гуртів бетлегемів та 4 гурти бетлегемів–царів. Один гурт бетлегемів складається із 6-ти персонажів: Янгол, Гуляш, Дідо та три пастирі, а бетлегеми-царі у своєму складі мають ще таких персонажі: Ірода, Царя та Короля. Вже є давньою  традицією, що після служби Божої бетлегеми влаштовують масові колядування та змагання між собою на центральній площі села.

Колядники не лише тішили гостей, але й змагалися між собою. Журі обрало з-поміж них найкращих у таких номінаціях: “Найкраща коляда”, “Найдзвінкіший дідо”, “Найгучніший гуляш”,”Найколоритніший янгол”, “Найписаніший цар”, “Найгуцульський бетлегем”. 

Переможці змагань розділи між собою 10000 гривень. Навидовишнішим шоу стали фінальні змагання, які провів голова журі, а також співорганізатор фестивалю, етнознавець Юрій Сас

За перемогу  змагалися діди в передзвоні один одного та гуляші, які старалися найгучніше затрубити у ріг. Глядачі у захваті самі за допомогою оплесків визначали переможців. Свято стало можливим за ініціатива та сприяння голови Рахівської РДА Павла Басараби, а також ініціативи і сприяння та спонсорської допомоги депутата Рахівської районної ради Юрія Сас, депутата Рахівської районної ради Василя Юращука та підприємця Василя Копусяка. Організатори фестивалю безкоштовно пригощали всіх бажаючих гарячим вином та традиційною різдв'яною стравою – кутею. Відкривали фестиваль заступник голови Закарпатської ОДА Олександр Петік та голова Рахівської РДА Павло Басараба, також на фестиваль завітали голова Рахівської районної ради Василь Дан та голова Ужгородської РДА Анатолій Синишин

Як розповів Павло Басараба, саме у селі Косівська Поляна збереглися найбільш автентичні традиції бетлегемів. Тут також колядують бетлегеми-царі. “В один час у Косівській Поляні ми нараховували близько 30-36 колективів, це одне з сіл, де найбльше дотримуються давніх традицій, – каже Павло Баcараба. – Судячи з того, скільки до нас прийшло гадячів, зокрема, молоді, скажу: свято вдалося!”

За словами голов РДА, села Косівська Поляна було засноване ще у 1537 році. Традиції тут підтримують століттями. Передають національний одгя від покоління до покоління.  Масові святкування, які тривали до пізнього вечора, заповнили учасниками та гостями фестивалю всю центральну площу села. Місцевий житель, 67- річний Іван поділився враженнями. Каже,що такого чудового видовища у Косівській Поляні не пам'ятає на свому віку.

Родзинкою фесту стали гурти старих церковних колядників  с. Косівська Поляна, які під супровід трембіт розпочали та закінчили фестиваль. По завершенню змагань голова РДА Павло Басараба разом з депутатом Юрієм Сас вручили переможцям та учасникам грамоти, медалі, подяки, а також грошові призи.

Ужгородський прес-клуб

Про Захід