Область боргує пільговикам майже 30 мільйонів гривень

Опубліковано:





Про стан погашення заборгованості до Пенсійного фонду України
в Закарпатській області розповіла його очільниця – Анастасія Пентек.
За словами Анастасії Юріївни, за 7 місяців п.р. власні надходження становили 10,7 млн. грн., що на 1,4 млн.грн. більше доведеного завдання.
“У порівнянні з минулорічними надходженнями коштів збільшилось на 363,4 тисяч гривень, – уточнила начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек. – Із 15 підвідомчих підрозділів у краї плановий показник з наповнення дохідної частини бюджету виконали всі управління Пенсійного фонду. Завдання з надходження єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за січень-липень п.р. виконано на 102,3 %, при завданні 1369,7 млн.грн. фактично надійшло 1 400,6 млн.грн., що більше на 30,9 млн.грн.”.
“Станом на 1 серпня п.р. року загальний борг зі страхових внесків та з відшкодування пільгових пенсій до Пенсійного фонду становить 52,0 млн.грн. Це – на 11,9 млн.грн. більше, ніж на початок року (тоді борг складав 40,1 млн. грн.). Темп росту до початку року складає 129,7%. Найбільше зростання спостерігається з початку року в м.Ужгород – на 8,3 млн.грн., – розповіла Анастасія Юріївна. – При цьому, слід відмітити, що завдяки проведеній роботі, заборгованість зі страхових внесків за липень скоротилася в 4 райміськуправліннях на 195,8 тис.грн.”.
Проте, як зазначає очільниця ПФ області, досить значним залишається борг зі страхових внесків бюджетних установ, який по області складає 62,5 тис.грн., та є економічно активним. Причиною виникнення таких боргів здебільшого є донарахування внесків за актами перевірок цих платників.
“Що стосується боргу з відшкодування пільгових пенсій, то станом на 1 серпня п.р. він становить 29,2 млн. грн. і з початку року зріс на 3,1 млн.грн. Найбільші суми заборгованості значаться за Тячівським, Берегівським, Мукачівським, Великоберезнянським та Рахівським районами, міста Мукачево та Ужгород. Борг цих районів та міст становить 82,3 % боргу з пільгових пенсій по області”, – зауважила Анастасія Пентек.
Серед найбільших боржників зі сплати пільгових пенсій керівник ПФ області назвала наступні підприємства: ДП Солотвинський солерудник – 12 253,8 тис.грн., ТОВ “Закарпатполіметали” – 4065,4 тис.грн., ПАТ “АФ Яворник” – 1354,9 тис.грн., ВАТ Закарпатський арматурний завод – 1212,1 тис.грн., ТДВ Верстатозавод – 455,8 тис.грн.
“Ці 5 боржників боргують 66,3% від загального боргу з відшкодування пільгових пенсій”, – підкреслила Анастасія Юріївна.
Бюджетні установи боргують з пільгових пенсій 312,1 тис.грн, в т.ч. заборгованість підприємств, що фінансуються з місцевого бюджету, становить 192,4 тис.грн.
“Найбільшу заборгованість зі страхових внесків з економічно активних підприємств мають такі підприємства, як: ТОВ “БК Комфортбуд-4” – 8139,1 тис.грн., ДП Солотвинський солерудник – 684,5 тис.грн., ДП МОУ МГРД – 250,8 тис.грн., ДП Червона зірка – 172,9 тис.грн., ВАТ “Берегівський КХП” – 157,9 тис.грн. та ДП ТОК “Плай”- 147,0 тис.грн.”, – прокоментувала Анастасія Пентек.
“Борг платників, щодо яких порушено справу про банкрутство або визнано банкрутами, та безнадійні борги по страховим внескам разом з пільговими пенсіями на 1 серпня п.р. складає 21,0 млн.грн., що становить 40,4 % загального боргу. А заборгованість зі сплати страхових внесків комунальних підприємств на 1 серпня п.р. зменшився з початку року на 16,4 тис.грн. і становить 434,7 тис.грн.”, – констатувала начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек.
Управління інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА


Про Захід