Чому на Різдво треба бути вдома і як затулити рота ворогам

Опубліковано:

Трошки залишилося до празникування одного з найбільших християнських  свят – Різдва Христового. Християне східного обряду вже завтра сядуть за стіл, аби на Святий Вечір вшанування народження Сина Божого.

В давнину замість ялинки в хаті на покутті ставили перший символ усіх трьох зимових свят – дідух (сніп з колосків жита чи пшениці, зібраних наприкінці жнив). Зерно з дідуха зберігали до весни, примішуючи потім до посівного – для забезпечення багатого врожаю. Особливого значення надавали різдвяній погоді. По ній визначали майбутній врожай. Різдвяні свята в Україні, за язичницькою традицією, пов'язані із культом предків, з шануванням душ померлих. Відтак, узвар і особливо кутя, які обов'язково мають бути на кожному столі – насправді є поминальними стравами.

Вірили, що на Свят Вечір члени родини повинні бути вдома. “Боже сохрани, – казали люди, – десь заночувати в цю ніч, цілий рік будеш блукати по світі”. Боронь, Боже, і сваритися в цей день! Навпаки, добре помиритися з ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза хатою. Та не завжди господиня знає своїх ворогів, а, щоб не помилитися чи когось не забути, вона заворожує всіх разом. Для цього вона затикає клоччям усі дірки в ланках та ослонах і заклинає: “Не дірки затикаю, а роти моїм ворогам, щоб їх напасті не зловили мене через увесь рік”. Та цього ще мало. Завзята господиня веде далі свою боротьбу з ворогами, вона зав'язує ґудзі на мотузці – стільки ґудзів, скільки має ворогів, а коли сідатиме вечеряти, то покладе той мотузок під себе, примовляючи: “Щоб так мої вороги мовчали, як ці ґудзі мовчать!”

Вважалося, що вдарити в день перед Різдвом будь-яку тварину – великий гріх! У цю ніч, опівночі, всяка німина людською мовою розмовлятиме з Богом. Бог запитає, як їй ведеться у господаря. Якщо господар не б'є її і добре годує, вона похвалить його перед Богом, а коли б худоба голодна була і заплакала, то нехай потім нарікає такий господар сам на себе, якщо йому не поведеться з худобою в наступному році.

За стіл сідали, коли  в небі з'являлася перша зірка, першою потрібно їсти кутю, тобто починати нею вечерю, кожний з присутніх за столом повинен з'їсти хоча б одну ложку куті. Згідно легендам, тоді ця людина житиме в здоров'ї і благополуччі весь наступаючий рік.

Після цього господар, якщо має пасіку, відвідує бджіл і дає їм сити. Господиня тим часом відвідала курей, качок, гусей і всіх їх нагодувала вареною пшеницею – “кутею”.

Вранці 7 січня українці йшли до церкви, щоб віддати шану новонародженому Христові. Після закінчення церковної відправи родина знову збиралася на святковий обід, який вже не був пісним, та починалася велика різдвяна гостина. Сало, печінка, ковбаса, різні смаженості та копченості, все за чим сумувала під час посту душа, повинно стояти на столі.

По обіді наступає час заслуженого відпочинку. В гості ж потрібно йти вже після обіду. Одружені діти, як правило, йдуть до своїх батьків. Дуже давньою є українська традиція миритися в цей день, пробачати одне одному образи, вільні й мимовільні, щоб на повну міру відчути радість життя.

З давніх часів українці в цей період намагалися за допомогою різних обрядів, звичаїв та традицій заглянути в майбутнє, привернути до родини достаток, здоров'я та щастя.

Саме гадання на долю під час святок вважалися найправдивішим. Традиційно обряди на майбутнє на святки здійснюють у період з 7 по 19 січня.

Гадання по гавкоту собак

Це гадання допоможе вам дізнатися про характер вашого майбутнього чоловіка. Для цього гадання ви повинні опівночі взяти в руки ніж і вийти на вулицю. На вулиці підійдіть до найближчого замету і почніть різати сніг. В цей же час промовляйте такі слова: “Чорте не мовчи, чорте підкажи, який чоловік мені попадеться, плакати чи сміятися доведеться?”.

Після того, як ви промовите ці слова, прислухайтеся до собачого гавкоту. Якщо ви почуєте уривчастий і злобний гавкіт, то ваш чоловік буде похмурий і суворий. Якщо ви почуєте заливчастий і “веселий” собачий гавкіт, то ваш чоловік буде добрий і веселий. Якщо ви почуєте собаче виття – це не до добра. Виття говорить про те, що ваш шлюб буде недовгим, а ви можете овдовіти.

На предметах

Використовуючи його, пророкують, ким буде майбутній чоловік. Дівчині, якій ворожать, зав'язують очі. На столі розкладають предмети, що символізують різні професії. Можна покласти флешку чи дискету (програміст), книгу законодавства (адвокат), органайзер (управлінець) і так далі. Крім цього кладуть і обручка. Дівчині пропонують навмання вибрати один з предметів. Якщо з трьох спроб вона вибирає одне і те ж, то майбутній чоловік буде тій професії, яку символізує обраний предмет. Якщо до рук потрапляє тільки кільце, це означає, що дівчина неодмінно вийде заміж у наступному році, але ким буде ця людина – невідомо.

Гадання на воску

Необхідно взяти залишки воску або парафіну від свічок (тільки білого кольору, різнобарвні та святкові свічки не підійдуть). Віск викласти в металевий посуд, швидко розплавити на великому вогні і миттєво вилити в холодну воду. Фігура, яка утвориться при цих діях і розповість вам про майбутнє.

Якщо ви побачили будинок – це означає, що в найближчому майбутньому у вас з'явиться нове господарство, для дівчини – це в першу чергу наречений. Якщо фігура безформна – це означає погане майбутнє. Печера або яма – одна із самих небажаних фігур, оскільки вона символізує похоронне місце, це передбачає найближчу смерть або важку хворобу. Дерево – є кілька тлумачень цієї фігури: якщо гілки спрямовані вгору – це означає найближчу радість, якщо в низ – нудьгу, тугу і печаль. Свічка або кільце – пророкують близьке весілля. Якщо на дно впав млинець – це, навпаки, віщає тривале дівування.

Гадання на поліні

Гадання по поліну покаже вам, яким буде ваш майбутній чоловік. Для цього зайдіть в дерев'яний сарай, прикрийте в ньому двері, так щоб стало темно. Після цього навмання витягніть одне поліно і повертайтеся додому. Вже вдома уважно розгляньте поліно. Яким буде поліно – таким і буде ваш чоловік.

Якщо поліно рівне, а кора тонка і гладка – значить, чоловік буде молодий і красивий. Якщо кора товста і шорстка – чоловік буде не дуже красивий. Якщо кора буде обдерта місцями або взагалі відсутня – чоловік буде бідний. Якщо поліно потріскане – чоловік буде старий і немічний. Якщо поліно велике – чоловік буде міцний і сильний. Якщо на поліні багато сучків – це означає, що у вас буде багато дітей. Кожен сучок – це дитина.

Якщо у вас не виявилося під рукою поліна, то його може замінити будь-яке дерево в лісі, парку чи сквері. Для цього зав'яжіть очі, попросіть когось з знайомих розкрутити вас, після чого можете відправлятися на пошуки вашого дерева. Характеристики, які буде мати дерево, будуть так само характеризувати вашого майбутнього чоловіка, як і тлумачення для поліна.

Гадання на стать майбутньої дитини

Можна гадати на обручці або голці. Попередньо обручку потрібно опустити у склянку з водою, а голкою проткнути вовняну тканину. Потім, підвішену на волосині або нитці обручку чи голку, повільно опускають біля руки того, на кого ворожать. Якщо предмет (обручка, голка) почне здійснювати кругові рухи – народиться дівчинка (рідше – хлопчик), якщо маятникоподібні – хлопчик (рідше – дівчинка), якщо предмет не рухається – дітей не буде.

Гадання на ім'я судженого

Опівночі зібратися дівчатам разом і вийти з будинку на вулицю. Попросити сказати своє ім'я першого чоловіка, якого зустрінуть. Яке ім'я він вимовить, так і зватимуть нареченого.

Або ж слід взяти декілька невеликих аркушів і на кожному написати по одному чоловічому імені. Потім всі аркуші покласти в мішечок або капелюх, потрясти і навмання витягнути один. Ім'я, написане на аркуші, і буде ім'ям судженого.

“Про Захід”

Про Захід