Ужгородська сесія: мораторій «для бідних» та кайданки активістам від Ковальского

Опубліковано:

Сьогодні, 23-го грудня, в Ужгороді відбулося засідання сесії Ужгородської міської ради. “Про Захід” детально повідомляв про те, як і за які рішення голосували депутати. Так, велику частину рішень приймали “пакетом”, проти чого виступили представники “Солідарності”.

Так голова фракції “Солідарність” у міськраді депутат Андрій Риба так прокоментував цю ситуацію: “Сьогодні було 63 питання порядку денного. З самого початку поставилося питання про те, що більше половини рішень, які пропонувалися до розгляду, голосуються пакетом. Пакетне голосування це економія часу депутатів. Але, якщо в комісіях пройшло обговорення всіх проектів і депутати не визначились з тим, чи вони хочуть внести в них якісь правки, це ще не означає, що всі депутати хочуть голосувати за ці проекти. Тобто, якщо, приміром, фракція “Солідарність” розуміє, що за такий проект голосувати не буде, а його включають у пакет у зв'язку з відсутністю критичних зауважень, то ми не можемо розділити: за ці проекти ми “за”, за інші – “утримались”, а за якісь – “проти”. Ми мусимо голосувати за все “за”, або за все “проти”. Це не є конструктивна позиція. Наприклад, у цьому пакеті, в тому числі, проголосували за виділення 200 тисяч гривень на розвиток водних видів спорту в Ужгороді. Це при тому, що 250 тисяч гривень на рік виділяємо на всі інші види спорту. Мені дуже імпонують водні види спорту, але я не розумію, чому така вибірковість”. 

Серед інших питань на засіданні прийняли програму з благоустрою міста, на яку заклали майже 34 мільйони гривень. Ще півтора мільйона гривень виділять на інвентаризацію землі.  900 тисяч гривень заплановано на будівну документацію міста. Більшістю голосів прийняли бюджет міста, в який, після прийняття бюджету Верховною Радою, внесуться зміни і корективи. 

Також проголосували за введення мораторію на виділення вільних земельних ділянок у місті. Однак з низкою винятків, які викликали жваву дискусію у сесійному залі. Хтось з присутніх влучно охрестив рішення – “мораторієм для бідних”, мовляв, не зможуть отримати землю тільки пересічні ужгородці, а для людей з грішми, знайдуться необхідні “дірки” у забороні.

“Ми дуже чітко підтримували і під час виборчої кампанії і тепер пропозицію про тимчасову заборону на роздачу землі в місті Ужгород. Зокрема, і у зв'язку з тим, що на сесіях ради попереднього скликання наприймали дуже багато “цікавих” рішень. Але тепер ми дізнаємось, що мораторій наче і є, але те, що роздали, наприклад, на скандальних засіданнях сесії під час виборчої кампанії, коли за зачиненими дверима в нібито замінованій будівлі все одно голосували і роздавали земельні ділянки, – так от ці ділянки все таки отримають своїх власників і всі ті скандальні рішення залишаться в силі. Тому від такого мораторії ми утримались”, – пояснив Андрій Риба.

Варто зауважити, що засідання відзначилося низкою моментів, які, так би мовити, урізноманітнювали перебіг сесії. Зокрема, незрозуміло було, за яким принципом надається слово присутнім у залі. Позаяк, коли виступити намагався голова громадської ради при міськраді Олександр Пересоляк, міський голова то виносив питання його виступу на голосування, то ні. При чому, кожен раз депутати не підтримували пропозицію дати слово Пересоляку. В якийсь момент голова ГР взяв до рук гучномовця і так спробував внести зауваження. Після чого депутат Анатолій Ковальский зауважив, що “в залі є міліція і треба на таких надівати кайданки і виводити”.

“Про Захід” 

Про Захід