Як надати першу допомогу людині, що отримала опіки внаслідок пожежі?

Опубліковано:

Під час пожежі людина може отримати термічні опіки, спричинені контактом із полум'ям, розжареними предметами або рідинами, що горять. Вогонь здатний уразити відкриті ділянки тіла, зокрема обличчя та руки. Найбільш небезпечні опіки з'являються від палаючого одягу, який складно загасити або скинути.

Важкість опіку залежить від температури, причини виникнення, тривалості дії полум'я, місцезнаходження на тілі, площі ураження та глибини пошкодження, віку постраждалого і стану його здоров'я (зазвичай, люди старше 60 років, діти молодше 5 років і хронічні хворі важче переносять опіки, ніж решта).

Фахівці розрізняють чотири ступені опіків залежно від глибини та площі термічного ураження шкіри й тканин. Опік І ступеню характеризується почервонінням шкіри, набряком і болем. Опік II ступеню супроводжується утворенням пухирів, наповнених прозорою жовтуватою рідиною. Опік ІІІ ступеню поділяють на групи А та Б. При опіках ступеню ІІІ-А настає неповне омертвіння шкіри зі збереженням її паросткових зон. При опіку ступеню ІІІ-Б шкіра уражається на всю глибину. Опік IV ступеню – це найтяжча форма опіку, при якій ушкоджуються шкіра, м'язи, сухожилля, кістки тощо.
Порядок надання першої допомоги при різних ступенях опіків зображений на інфографіці, поданій нижче.

Управління ДСНС України у Закарпатській області

Про Захід