Ужгородські школярі по суботах не вчитимуться

Опубліковано:





 Фахівці порахували, що зміни в структурі навчального року не дадуть значної економії газу.

У багатьох містах Західної України школярів уже вирішили перевести на “шестиденку”. Але на Закарпатті рекомендація Міносвіти стосовно ущільнення розкладу занять у новому навчальному році задля економії енергоресурсів, скоріш за все, не спрацює. Річ у тім, що наша область єдина з усіх повністю перейшла на автономне опалення й цим самим уже суттєво заощаджує газ. А 6-денний робочий тиждень і збільшення зимових канікул у підсумку не знизить споживання блакитного палива: якщо його менше піде на шкільні котельні, то автоматично більше – в домівках закарпатців, де перебуватимуть діти. Як бути зі структурою навчального року – серед інших питань розглядали й на розширеному засіданні освітянської колегії. І після оцінки всіх “за” й “проти” дійшли висновку: вносити зміни не варто.

“На колегії прозвучала інформація Департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури, згідно з якою найбільшим споживачем природного газу в області є населення – на нього припадає 84%, тоді як на бюджетні установи місцевого фінансування – тільки 4,1%, а з цього 62% – на навчальні заклади. За умови збільшення зимових канікул утричі, до півтора місяця, порівняно з попередніми роками економія природного газу становитиме десь 16 відсотків загального обсягу споживання навчальними закладами протягом опалювального сезону. Це приблизно 1,3 млн кубометрів блакитного палива. Але досвід попереднього року показав, що як тількии ми починаємо менше топити в школах, під час канікул, які припадатимуть на найхолодніший період, відразу зростає споживанння в помешканнях. (За прогнозними даними Департаменту ЖКГ, йдеться про збільшення використання енергоносіїв населенням десь на 5 млн кубометрів. – Ред.). Відтак недоцільно міняти структуру навчального року, бо це не призведе до суттєвої економії”, – пояснює директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА Маріанна Кляп.

Утім, за її словами, кожна школа вправі сама визначати, вводити їй 6-денний навчальний тиждень чи ні, але, однозначно, це має робитися за згодою батьків та за погодженням із місцевими органами управління освіти. Поки ж ніхто про зміни офіційно не повідомляв. Отже, закарпатським батькам, скоріш за все, не доведеться ламати голову над тим, хто догляне за їхніми школяриками під час затяжних зимових канікул. Ми свою лепту в економію енергоносіїв уже внесли, відмовившись від централізованого теплопостачання, а ті додаткові 10%, які бюджетні установи за розпорядженням Кабміну мають заощаджувати щомісяця до 31 березня 2015-го, можна “наздогнати” за рахунок розроблених у краї заходів енергозбереження – без зміни структури навчального року.

KarpatNews
 


Про Захід