Поблизу Іршави спалах гепатиту А? Офіційна інформація

Опубліковано:

Окремі електронні ЗМІ поширили інформацію щодо зростання захворюваності на гепатит А серед дітей шкільного віку, які мешкають  в с. Довге Іршавського району.

Згідно даних Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області рівень захворюваності в Закарпатській області за підсумками 11 місяців 2015 року становить 40,3 на 100 тис. нас, що на 57,0% нижче у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Захворюваність на вірусний гепатит А серед дитячого населення знизилася на 59,2% у порівнянні з аналогічним періодом  2014 року (2015р. – 93,4 на 100 тис. нас; 2014р. – 230,3)

Закарпаття, як і деякі інші західні області, характеризується ендемічністю розповсюдження захворювання вірусним гепатитом А.

У поточному році в с. Довге, як і на території Іршавського району в цілому, відмічається прогнозований черговий циклічний підйом захворюваності, який відбувається кожні 3-5 років відповідно на окремих територіях та окремих вікових групах населення. Захворюваність на вірусний гепатит А серед дитячого населення дещо збільшилась у порівнянні з аналогічним періодом  2014 року. Слід відмітити, що показники захворюваності за поточний рік не перевищують середні багаторічні контрольні показники.

Щодо ситуації в селі Довге Іршавського району:

Практично щомісячно з початку 2015 року реєструються поодинокі, не пов'язані між собою,  випадки захворюваності вірусним гепатитом А, в т.ч. і серед дитячого населення (так, у листопаді – 3 випадок, у грудні – 1 випадки).

Враховуючи цю ситуацію, Держсанепідслужбою району проведено комплекс протиепідемічних заходів: розроблено та затверджено 08.12.2015р головою Іршавської РДА “План заходів щодо профілактики захворюваності вірусним гепатитом “А” в с.Довге”; проведено заключну дезінфекцію у домашніх вогнищах, суцільну заключну дезінфекцію в ЗОШ, дезінфекцію джерел водопостачання, бактеріальне дослідження води; обстежено контактних; директору школи та завідувачу АЗПСМ с. Довге надано пропозиції щодо проведення протиепідемічних заходів під час інкубаційного періоду; проведено вакцинацію проти вірусного гепатиту А 36 дітей с. Довге.

Вірусний гепатит А характеризується осінньо-зимовою сезонністю з початком підйому у вересні та закінченням у січні. На цей період припадає до 70 % від загальнорічної захворюваності. Найчастіше вражаються діти та молоді люди. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. Профілактика гепатиту А поділяється на два типи: специфічну та неспецифічну.

У відповідності до наказу МОЗ СССР №408 від 12.07.89р „О мерах по снижению заболеваемости вирусными гепатитами в стране” неспецифічна профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Так, особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби.

У дитячих закладах від початку ізоляції останнього хворого установлюють карантин на 35 днів: за контактними встановлюється медичне спостереження, не дозволяється переводити дітей з однієї групи чи класу в інший та в інші дитячі установи, приймати участь у масових заходах, проводиться заключна та поточна дезінфекція дозволеними та зареєстрованими в Україні деззасобами (в т.ч. хлорвмісними). У відповідності до діючих нормативних документів припинення навчального процесу в школах не передбачається. У разі виникнення свіжого випадку, відлік часу розпочинається спочатку і знову триватиме 35 днів. Протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень.

До специфічної профілактики відноситься вакцинація за епідемічними показами. Вакцину (Хаврікс, Хіберікс, згідно рекомендації МОЗ) за рекомендацією лікаря можна придбати за попереднім замовленням в аптечній мережі області.

Батьки повинні пам'ятати про наступні заходи профілактики, які убезпечать дітей від захворювання :

1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип'ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).

2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. При неорганізованому відпочинку  для пиття та приготування їжі мати з собою  запас  питної води (краще бутильовану).

3. Перед споживанням овочів, фруктів їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

4. Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

5. Не займатись самолікуванням! При появі перших клінічних проявів захворювання на вірусний гепатит А необхідно звертатися по консультативну допомогу до лікаря-інфекціоніста, що унеможливить виникнення ускладнень після перенесеного захворювання та збереже здоров'я рідних і близьких.

 

Прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області

Про Захід