Проект відкриття переходу «Лубня-Волосате» стає реальним

Опубліковано:

В Ужанському національному природному парку відбулося засідання Координаційної Ради транскордонного біосферного резервату “Східні Карпати” за участю керівництва Бещадського національного парку (Польща), національного парку “Полоніни” (Словаччинна) та Ужанського національного природного парку (Україна). Також на захід завітав  голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль

У ході зустрічі, яку відкрив директор Ужанського НПП Віктор Биркович, сторони обговорили важливу тему транскордонного співробітництва між трьома країнами в межах резервату “Східні Карпати”.  

Очільник краю акцентував увагу поважних гостей на важливості відкриття пішого пункту пропуску “Лубня-Волосате” між Україною та Польщею. Відтак Геннадій Москаль переконав польських колег щодо необхідності та важливості відкриття пішого пункту пропуску “Лубня-Волосате” для розвитку транскордонного туризму. Адже відкриття цього унікального переходу надасть нові можливості в розвитку євроінтеграційних Керівник Закарпаття наголосив, що перехід повинен бути пішим, аби не порушувати традиційності в охороні природи транскордонного біосферного резервату “Східні Карпати”.

Зі свого боку керівники польських парків запропонувало Геннадію Москалю зустріч в Польщі для більш детального обговорення та розроблення спільної концепції щодо відкриття переходу “Лубня-Волосате”. 

Тож, після майже 20 років розмов проект відкриття переходу “Лубня-Волосате” на україно-польському кордоні переходить в реальну площину.

Довідково: Ужанський національний природний парк є частиною транскордонного біосферного резервату “Східні Карпати” (Польща-Україна-Словаччинна). Координаційна Рада є управлінським органом ТБР “Східні Карпати” і засідає один раз в рік чергово в кожній країні.

Питання відкриття пішого пункту пропуску “Лубня-Волосате” на українсько-польському кордоні сприятиме розвитку туризму та зможе покращити соціально-економічну ситуацію, у першу чергу, Великоберезнянщини. Також це б відкрило новий етап у відносинах між Польщею та Україною. Адже Закарпатська область, маючи 34 кілометри спільного кордону з Польщею, досі без жодного пункту пропуску. А це обмежує повноцінну транскордонну співпрацю, якої прагнуть з обох сторін кордону.

Прес-служба Закарпатської ОДА

Про Захід