Письменник Олексій Чупа зустрінеться з читачами в Ужгороді

Опубліковано:

У вівторок, 8 грудня, о 17:00 письменник Олексій Чупа зустрінеться з читачами в Ужгороді. Автор презентує свій роман-антиутопію “Акваріум“, що вийшов у серії сучасної української інтелектуальної прози “Вітражі” харківського видавництва “Віват”. Зустріч модеруватиме поет і музикант Томаш Деяк. Місце зустрічі – Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека імені Ф.Потушняка (пр. Свободи, 16, 3 поверх).

“Акваріум” Олексія Чупи розкриває природу диктатури і розповідає про жорстокий соціальний експеримент, усередині якого, саме того не знаючи, живе українське суспільство. Це спроба холоднокровно дослідити, як людина стає рабом чи диктатором і як народжуються й функціонують тоталітарні суспільства. Одного дня звичайний український хлопець випадково купує касету, на якій замість музики записана моторошна історія. Це сповідь колишнього науковця, соціопата і домашнього тирана, що відловлює людей і просто у київському передмісті створює з них примітивне суспільство, ставши над ними диктатором і Богом. Історія, що вмістилась у 90 хвилин касетного запису, водночас охоплює понад 20 років новітньої української історії – від розвалу СРСР до неназваної, але цілком очевидної революції.

“Я холоднокровний експериментатор. Кожного зі своїх героїв я саджаю до в'язниці сюжету і спостерігаю за їх реакціями, як за мишами у лабіринті. Я не пишу, я досліджую, намагаючись дати відповідь на питання, які мене цікавлять”, – говорить Олексій Чупа.

Цьогоріч роман “Акваруім” був відзначений спеціальною премією від мережі книгарень “Буква” в рамках Міжнародного літературного конкурсу “Коронація слова”, а також увійшов у довгий список літературної премії Книга року ВВС-2015.

В Ужгороді презентація відбудеться за сприяння літературного клубу “Читаємо разом”. 

Довідково: Олексій Чупа народився 1986 року у місті Макіївка на Донеччині. Вивчав філологію, працював машиністом на коксохімічному заводі і паралельно писав поезію, а згодом і свою першу прозу. Досить відомий поет, у 2014 Чупа здійснив справжній прорив як прозаїк: протягом року вийшли друком одразу три його книжки – романи “10 слів про вітчизну” ( “КСД”) і “Бомжі Донбасу”  (“Discursus”) та роман у новелах “Казки мого бомбосховища” ( “КСД”). Того ж року після кількох місяців окупації письменник був змушений виїхати з Донеччини. У 2015 півроку провів у Польщі, працюючи над перекладами польського письменника Марека Гласка в рамках стипендіальної програми для українських митців Gaude Polonia.

Про Захід