Що призводить до епідемічної ситуації на Закарпатті

Опубліковано:

Серед причин, які призводять до епідемічного становища – є відсутність стабільності, важкі соціально–економічні умови, бідність, втрата роботи, збільшення кількості осіб хворих на алкоголізм, наркоманію, СНІД. За 10 місяців п.р. в області померло 12885 осіб, що на 693 особи або 5,7 % більше, ніж за відповідний період 2014р. В середньому за вказаний період щодня в області помирало 42 особи, 15 – в міських поселеннях та 27 у в сільській місцевості. Найвищий рівень смертності за січень-жовтень 2014 р. зафіксовано в місті Берегово, Великоберезнянському, Мукачівському та Перечинському районах. Кожний п'ятий із загального числа померлих – особа працездатного віку. Кількість померлих чоловіків у працездатному віці від деяких інфекційних та паразитарних хвороб складає 74,2%, з них від туберкульозу – 71,0%

Слід зауважити, що за 10 місяців 2015р. порівняно з відповідним періодом 2014р. епідемічна ситуація в області суттєво не змінилася. Негативним є той факт, що поширення СНІДу спричиняє ускладнення епідемічної ситуації щодо туберкульозу, оскільки саме туберкульоз є розповсюдженою супутньою інфекцією при СНІДі.

За 10 місяців 2015р. від деяких інфекційних та паразитарних хвороб померло 296 осіб, що на 2 особи або 0,7% менше, ніж за відповідний період 2014р., в тому числі від туберкульозу – 113 осіб проти 126. Саме туберкульоз є найбільш розповсюдженим захворюванням з найбільш ймовірною причиною смерті хворих з інфекційною патологією. За вказаний період чоловіків померло майже стільки як і жінок, однак аналіз смертності за причинами показує, що від інфекційних та паразитарних хвороб чоловіків померло у 2,5 раза більше, ніж жінок. Аналіз причин смертності від інфекційних та паразитарних хвороб свідчить про те, що кожний шостий з них помирає від віддалених наслідків туберкульозу. Кількість померлих за зазначеною причиною смерті найбільша у Міжгірському та Хустському районах.

Боротьба з туберкульозом давно вийшла за межі медицини. Зміна ситуації на краще залежить від поліпшення умов життя населення, покращення екологічного стану навколишнього середовища, формування високої санітарної культури.

ГУС у Закарпатській області

 

Про Захід