Що треба знати про акциз пересічним громадянам?

Опубліковано:

Фраза “Must Read” перекладається: “обов'язковий для прочитання”. Фахівці Головного управління ДФС у Закарпатській області, вважають, що кожному пересічному громадянину, для того, щоб уберегтись від зловмисників, які займаються розповсюдженням фальсифікованих алкогольних напоїв необхідно знати основні характеристики акцизної марки.

Наявність марки акцизного податку є одним з механізмів боротьби з тіньовим обігом алкогольної продукції. Її наявність свідчить про повноту сплати податкового зобов`язання підприємством-виробником до держбюджету, легальність ввезення та реалізації цих виробів на території України.

На кожній легальній марці є такі реквізити: “Україна”; “марка акцизного податку”; “тютюнові вироби” (для тютюнових виробів); позначення виду марки, що складається з початкових літер слів “алкоголь вітчизняний (лікеро-горілчана продукція) – “АВ ЛГП”, “алкоголь вітчизняний (виноробна продукція)” – “АВ ВП “алкоголь імпортний (лікеро-горілчана продукція)” – “АІ ЛГП”, “алкоголь імпортний (виноробна продукція)” “АІ ВП”, “тютюн вітчизняний з фільтром” – “ТВ ЗФ”, “тютюн вітчизняний без фільтра” – “ТВ БФ”, “тютюн імпортний з фільтром” – “ТІ ЗФ”, “тютюн імпортний без фільтра” “ТІ БФ”; індекс регіону України, що відповідає місцезнаходженню виробника продукції, позначений двома цифрами (для маркування вітчизняної продукції), серія із чотирьох літер і шестизначний номер, два двозначних числа (місяць і рік, у якому вироблено марки для алкогольних напоїв) або двозначне та однозначне числа (рік і квартал, у якому вироблено марки для тютюнових виробів) через скісну риску та сума акцизного податку (для алкогольних напоїв), сплаченого за одиницю продукції, з точністю до тисячного знака, крім суми акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі алкогольних напоїв.

Акцизні марки для вироблених в Україні алкогольних напоїв і тютюнових виробів відрізняються від марок для ввезених на митну територію України алкогольних напоїв і тютюнових виробів дизайном та кольором.

Так, для маркування алкогольних напоїв вітчизняного виробництва акцизні марки виготовляються в зеленій та червоній кольоровій гамі; для маркування алкогольних напоїв імпортного виробництва – фіолетовій та помаранчевій кольоровій гамі; для маркування тютюнових виробів вітчизняного виробництва – в зеленій кольоровій гамі; для тютюнових виробів імпортного виробництва – синій кольоровій гамі.

На акцизних марках для маркування алкогольних напоїв наноситься сума акцизного податку, сплаченого за одиницю продукції, з точністю до тисячного знака.

Наприклад, на акцизних марках для маркування пляшки лікеро-горілчаної продукції ємністю 0,5 літра та міцністю 40% об'ємних одиниць сума акцизного податку за одиницю продукції становить 14,106 грн.

Відділ комунікацій Головного управління ДФС у Закарпатській області

Про Захід