У Закарпатській філармонії публіку розважатиме естрадно-духовий оркестр

Опубліковано:

Музика духових оркестрів нерідко лунає на вулицях і площах наших міст, в різних установах та учбових закладах, на великих концертних сценах. Естрадно-духові оркестри супроводжують урочисті і сумні події, прикрашають своїм хвацьким виглядом і гучним звучанням просто неба різноманітні місцеві свята й фестивалі, неодмінно даруючи гарний настрій і вражаючи широким виконавським діапазоном. Свого часу духова музика була не просто популярною, а надзвичайно модною. Тоді то й з'явилися духові оркестри чи не в кожному місті і селищі України, при будинках культури, великих підприємствах і мистецьких закладах. Чимало їх є і в нашому краї, причому деякі мають вельми давню і цікаву історію. Зокрема, духовий оркестр села Червеньова Мукачівського району у далекому 1924 році, ще за Австро-Угорщини, заснували брати Василь та Петро Решетарі. І схоже, що сьогодні цей жанр переживає період свого піднесення.

Вже доброю традицією стали п'ятничні виступи духового оркестру УМВС України в Закарпатській області на Театральній площі Ужгорода. Час від часу до цієї гарної ініціативи долучаються й інші колективи, як от воєнний оркестр 128-ої бригади.

Звучатиме така музика найближчим часом і у Великій залі Закарпатської обласної філармонії: 22 листопада о 16.00 тут гратиме Лауреат міжнародних та Всеукраїнських фестивалів Естрадно-духовий оркестр студентів Ужгородського державного музичного училища ім.Д.Є.Задора. Програмі дали назву одного із виконуваних творів – “У веселому настрої”. У концерті візьмуть участь солісти Артем КАЛИНИЧ (ксилофон), Томас та Емеріх ПОПОВИЧІ (труба), Даніел ІЛЛЕЙШ (труба), Олександр ФЕРЕНЦИК (вокал). артист України Ференц ТОМИЧ: “Наші артисти – це студенти відділу оркестрових, духових та ударних інструментів.

На відділі зараз навчаються 35 студентів. Вони й складають основу наших духового й естрадного оркестрів. Власне, це практично один і той самий колектив, за винятком кількох інструментів. Але духовий оркестр працює за навчальним планом, і випускники отримують додаткову кваліфікацію “диригування духовим оркестром”. А естрадний оркестр ми створили у 1998 році, враховуючи бажання студентів грати музику, характерну для естрадних і джазових біг-бендів. Такі колективи користуються незмінною популярністю, особливо за кордоном, а наші діти все це чують, бачать, цікавляться таким напрямком. 

Тоді ж в училищі відкрилася й естрадна спеціалізація, яку ми зараз плануємо поновити. Студенти отримують додаткові навички, досвід, з великим бажанням виступають. От і на цей концерт очікують з нетерпінням. 

Зрештою, ми не вперше випробовуємо свої сили в серйозних мистецьких заходах. Є лауреатом VI Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва “Закарпатський едельвейс – 2011”. Неодноразово брали участь у започаткованому Віллі Папом Міжнародному фестивалі джазового мистецтва “Пап-Джаз-Фест”, який збирає багато відомих виконавців на духових інструментах – трубачів, саксофоністів, різноманітні джазові колективи і біг-бенди. Торік, наприклад, приїздив чудовий біг-бенд із Києва, який працював на таких відомих теле-шоу, як “Танці з зірками”. Нашим вихованцям було дуже цікаво виступати з ним в одному концерті. Водночас подібні акції слугують популяризації музики таких жанрів. Укомплектувати наші оркестри деколи є справою непростою: талановитих дітей спочатку треба знайти, виховати, навчити. Для цього ми займаємося профорієнтаційною роботою: їздимо областю, агітуємо, проводимо огляди, конкурси. Водночас, ми повинні розвивати смак у нашої публіки, долучати молодь до мистецтва. І, на мій погляд, певні позитивні зрушення у цьому напрямку відчуваються. Зрештою, духова музика колись лунала скрізь, збирала молодь у міських парках чи біля невеличких естрад. І ці добрі традиції слід відроджувати. Вважаю, що наші студенти вигідно відрізняються від інших своїм культурним рівнем, вихованням, естетичними смаками. Буває, потрапляють до нас випадкові люди, але вони швидко відсіюються. І залишаються ті, хто, я певен, продовжать нашу справу. Існує, звісно, проблема плинності кадрів. Багато здібних виконавців виїздить за кордон – знаходять роботу в різних оркестрах, цирках, “дісней-лендах”. А це ж все наші випускники або й викладачі. Радує, хіба, те, що вони недарма у нас вчилися і заробляють на життя своєю спеціальністю. Крім того, вони там теж учаться. І я вірю, що більшість з них за першої ж нагоди повернеться додому – з новим досвідом, навичками і знаннями”. 

Духовий оркестр Ужгородського державного музичного училища  створено у 1948 році. Першим керівником колективу став фундатор відділу духових інструментів Іван Дмитрович Сєрий. Серед його наступників були Петро Миколайович Нефьодов, Михайло Іванович Іль'їн, Юрій Андрійович Бронзей, Анатолій Олексійович Ноздрань, Степан Карлович Томич.

 Підготувала Таїсія Грись

Про Захід